Futures v Opavě: Kanaďan Dančevič do Opavy nedorazil, postup si zajistilo hned osm Čechů

- Filip Lefenda

Nový týden s sebou přináší i další turnaj kategorie Futures na českém území. Hrát se bude tentokrát v Opavě, kde úderem pondělní desáté hodiny dopolední odstartovaly kvalifikační boje. V deseti zápasech prvního kola se představí hned třináct českých hráčů. Do hlavní soutěže postoupí celkem osm tenistů, šest z nich bylo nasazeno rovnou do finálového kola kvalifikace, včetně Franka Dančeviče, kanadského daviscupového reprezentanta.

Jistotu hlavní soutěže již mají Lukáš Vejvara, Michael Vrbenský, Patrik Rikl a David Mrázek, kteří obdrželi od organizátorů divoké karty. Do hlavní soutěže se dostali také Češi Marek Gengel s Petrem Hájkem a Slovák Martin Blaško, kteří v ní nahradili trio na poslední chvíli odhlášených hráčů. Těmi jsou Pavel Nejedlý, Adrian Sikora a amatér Semjan.

Známi jsou postupující do druhého kola

V kvalifikaci pokračuje šestnáctiletý Tadeáš Paroulek, kterému za stavu 6:2 a 4:1 pro něj vzdal o dva roky starší Polák Kozielsi. Rovněž další zápas na kurtu číslo 2 měl rychlý průběh. Slovák Michal Marko v něm deklasoval Sikmana z Velké Británie 6:2 a 6:0.

Další dvě utkání byly ve znamění bitev. Jiří Vachtl musel otáčet souboj s Rakušanem Huttererem, po prohrané první sadě v poměru 2:6 povolil ve zbytku utkání soupeři už jen tři gemy. Otáčet duel musel i Antonín Bolardt proti Lukáši Poláčkovi. Dlouhotrvající střetnutí skončilo výsledkem 5:7, 7:6 a 6:3.

Pátým vítězem pondělního programu se stal Jakub Novák, jenž v utkání dvou sedmnáctiletých mladíků přetlačil ve dvou setech Františka Pechalu 7:6 a 6:3. V bitvě dvou Čechů se posléze radoval Marek Řeháček, přemožitel Josefa Kůrky. Řeháček postupuje bez boje do hlavní soutěže, neboť Frank Dančevič, kanadský daiscupový reprezentant do Opavy nedorazil kvůli poruše na vozidle. 

Další český souboj nabídlo měření sil Františka Polánky s Danielem Velekem, v nemž se po tuhé třísetové bitvě z výhry radoval první jmenovaný. Dařilo se i Danielu Rečkovi, který přehrál Němce Boermu ve dvou setech a zcela famózně si vedl i Marko Pašalič, jenž svému polskému soupeři nedovolil uhrát ani jeden gem.

1. kolo kvalifikace

LUKÁŠ POLÁČEK – ANTONÍN BOLARDT 7:5, 6:7 (5), 3:6

TADEÁŠ PAROULEK – Lukasz Kozielski (POL) 6:2, 4:1 skreč Kozielski

Christopher Hutterer (AUT) – JIŘÍ VACHTL 6:2, 2:6, 1:6

MAREK ŘEHÁČEK (1803.) – JOSEF KŮRKA 6:3, 6:2

Michal Marko (SVK, 1974.) – Philip Sikman (GBR) 6:2, 6:0

Jakub Novák (SVK) – FRANTIŠEK PECHALA 7:6 (6), 6:3

MARKO PAŠALIČ – Michal Sapala (POL) 6:0, 6:0

DANIEL VELEK – FRANTIŠEK POLÁNKA 6:3, 6:7 (4), 2:6

DOMINIK BARTOŇ – TOMÁŠ FROMMEL 6:1, 6:7 (2), 7:5

Pelle Boerma (GER) – DOMINIK REČEK (1945.) 4:6, 3:6