Futures v Opavě: Konečný nečekaně vypadl! Michnev pokračuje na vítězné vlně

- Jan Vojkůvka

Turnaj futures v Opavě čeká druhý hrací den hlavní soutěže, během něhož se odehraje opět kompletní kolo ve dvouhře, tentokrát druhé, a rozehrána bude soutěž ve čtyřhře. Roli favorita nedokázal potvrdit nejvýše nasazený Michal Konečný, který prohrál se slovenským kvalifikantem Lukášem Kleinem. Do čtvrtfinále naopak postoupili druhý nasazený Jan Mertl, trojka turnaje Petr Michnev i čtvrtý nasazený Marek Jaloviec.

Utkání můžete sledovat živě na těchto odkazech: Kurt 1 Kurt 2 Kurt 3

Bez větších obtíží a za pouhých 73 minut se do čtvrtfinále opavského futuru probojoval třetí nasazený Petr Michnev, který v rámci druhého kola porazil 6:3, 6:4 Michala Fraňka. V utkání Michnev proměnil oba brejkboly, které si vypracoval a zároveň odvrátil všechny tři hrozby ztráty vlastního podání. Michnev tak pokračuje ve vítězném tažení na českých halových turnajích a vyhrál dvanácté utkání v řadě.

Dál jde i druhý nasazený Jan Mertl, kterého čekal šestnáctiletý kvalifikant Tadeáš Paroulek, jenž favoritovi v první sadě výrazně zatopil a dokonce vedl 5:3, ale sadu doservírovat nedokázal. Mertl úvodní dějství dotáhl do tiebreaku, který vyhrál 7:5 a následně ve druhém setu již dominoval dvorci, zvítězil 6:1 a postoupil do čtvrtfinále.

V dalších bojích nebude chybět ani Vít Kopřiva, který si poradil s Polákem Jedruszczakem  6(4):7 6:3 7:5. Rozhodující chvíle přišla pro českého tenistu ve třetí sadě, kdy za stavu 5:5 dokázal vzít soupeři podání a poté i tento brejk potvrdit. 

Nečekanou porážku si naopak připsal nejvýše nasazený hráč opavského turnaje Michal Konečný. V utkání druhého kola se slovenským kvalifikantem Lukášem Kleinem si vypracoval jen jeden brejkbol, který navíc nevyužil, a překvapivě v utkání tahal za kratší konec. Jeden z největších favoritů turnaje prohrál 4:6, 5:7, když ztratil v obou setech podání v koncovkách a i přes slušný servis nedokázal v klíčových okamžicích podání podržet.

Naopak pouhých 53 minut trvalo účinkování ve druhém kole pro Michala Schmida, jenž nenašel recept na slovenského tenistu Patrika Nému, s nímž prohrál 1:6, 4:6 a v utkání se mu nepodařilo nic vytěžit z dobrého prvního servisu, který umísťoval do dvorce s vysokou úspěšností 78%.

Překvapivý postup do čtvrtfinále vybojoval Matěj Vocel, který v posledních týdnech laboroval s nejrůznějšími zraněními, ale v Opavě se zdá být již fit a přehrál osmého nasazeného Ukrajince Danyla Kaleničenka 6:4, 6:2, přičemž soupeři nenabídl ani jeden brejkbol a sám všechny tři příležitosti využil.

V boji o čtvrtfinále se příliš nezapotil čtvrtý nasazený Marek Jaloviec, kterému k postupu stačily odehrát jen tři gemy. Při vedení 3:0 mu Slovák Martin Blaško utkání kvůli zdravotním problémům skrečoval.

O něco více se na postup nadřel Tomáš Papík. Sedmý nasazený narazil na ve formě hrajícího Marka Gengela, ale v opavské hale se mu podařilo relativně snadno postoupit po výsledku 6:3, 6:2. Utkání však rozhodně nebylo tak jednoznačné, jak výsledek může napovídat. Gengel si dokázal vypracovat několik příležitostí na returnu, které ale nedokázal využít, naopak Papík poté, co urval první set, do toho druhého vstoupil rychlým vedením 4:0.

Rozehrán byl deblový turnaj

Prvními postupujícími ve čtyřhře byli František Polánka a Michael Vrbenský, kteří se do čtvrtfinále dostali už při rozehrávce. Při ní si totiž Petr Nouza poranil ruku a k utkání po boku Davida Škocha nakonec ani nenastoupil.

Čtvrtfinále si zahraje také pár Antonín Bolardt a Lukáš Poláček. Těm se podařilo v duelu s Josefem Kůrkou a Marko Pašaličem zcela ovládnout první set, který získali v poměru 6:1 a ve druhém setu, poté co neudrželi brejk po prvním gemu, vybojovali klíčové proražení servisu soupeřů v páté hře a zápas doservírovali k výsledku 6:4.

V českém duelu mezi Tomášem Papíkem/David Poljakem a Petrem Hájkem/Pavlem Motlem sledovali diváci napínavou bitvu až do konce, v němž měla více štěstí první jmenovaná dvojice, která vyhrála 6:1 3:6 10:7. 

V česko-slovenském duelu naopak neuspěl pár Jaroslav Pospíšil a Jakub Novák, který v prvním setu měl za stavu 5:3 setbol. V následující hře pak nedokázal Pospíšil doservírovat set do vítězného konce a na kurtu tak začali úřadovat Klein/Néma. Slovenští protihráči nakonec vyhráli 7:5 6:3.

Dvojice Marek Gengel a Lukáš Vejvara si připsala vítězství v prvním kole poté, co si poradila s Tadeášem ParoulkemJiřím Vachtlem. Favorité utkání museli ve druhém setu odvracet tři mečboly v řadě, z nepříznivé situace však utekli a nakonec vyhráli po setech 5:7 7:6(6) 10:2. 

Mezi osm nejlepších se nepodívá ani dvojice Michal Franěk a Michal Schmid. Český deblový pár nestačil ve druhém kole na polské duo Matuszewski/Panfil, kterém podlehl snadno 3:6 2:6. 

2. kolo dvouhry
PETR MICHNEV (3) - MICHAL FRANĚK 6:3, 6:4
TADEÁŠ PAROULEK (Q) - JAN MERTL (2) 6:7 (5), 1:6
MICHAL KONEČNÝ (1) - Lukáš Klein (SVK, Q) 4:6, 5:7
VÍT KOPŘIVA (6) - Mikolaj Jedruszczak (POL) 6(4):7 6:3 7:5
MICHAL SCHMID - Patrik Néma (SVK) 1:6, 4:6
Martin Blaško (SVK) - MAREK JALOVIEC (4) 0:3 skreč Blaško
MAREK GENGEL - TOMÁŠ PAPÍK (7) 3:6, 2:6
Danylo Kaleničenko (UKR, 8) - MATĚJ VOCEL 4:6, 2:6

1. kolo čtyřhry
POLÁNKA, VRBENSKÝ - NOUZA, ŠKOCH bez boje
BOLARDT, POLÁČEK - KŮRKA, PAŠALIČ 6:1, 6:4
FRANĚK, SCHMID - Matuszewski, Panfil (POL) 3:6, 2:6
GENGEL, VEJVARA - PAROULEK, VACHTL 5:7, 7:6 (6), 10:2
NOVÁK, POSPÍŠIL - Klein, Néma (SVK) 5:7 3:6
PAPÍK, POLJAK - HÁJEK, MOTL 6:1 3:6 10:7

Opavský turnaj den po dni:

26.10.2016: Futures v Opavě: Mertl, Konečný i Michnev potvrdili role favoritů

25.10.2016: Futures v Opavě: Do hlavní soutěže se kvalifikovalo pět českých tenistů

24.10.2016: Futures v Opavě: Kanaďan Dančevič do Opavy nedorazil, postup si zajistilo hned osm Čechů