Překonání Federerova rekordu? Nejsem tím posedlý, odmítá Nadal

- Jan Vojkůvka

Pouze dva tenisté historie dokázali vybojovat během svých kariér 20 grandslamových titulů. Oba jsou přitom stále aktivní. Oproti Rogeru Federerovi, jenž je na sklonku kariéry, má Rafael Nadal lepší výchozí pozici. Je mladší, zdravý, rozehraný... A letos by se mohl stát rekordmanem. „Ale nejsem tím posedlý,“ odmítá možný další zápis do dějin španělská superhvězda.

Až se jednoho dne bude hodnotit nejlepší tenista historie, jedním z mnoha měřítek bude i počet získaných grandslamových titulů. Až do milého roku byl rekordmanem Roger Federer, fenomén mužského tenisu, který je už nyní většinou tenisové veřejnosti považován za nejlepšího hráče dějin.

Ale bude tomu tak stále? Novak Djokovič překoná Federerův rekord v počtu týdnů na prvním místě žebříčku už na začátku března. A Rafael Nadal? Ten loni vyrovnal jeho rekord v počtu grandslamových titulů a už letos (nejspíše během Roland Garros) by jej mohl překonat.

„Znamená pro mě hodně, že s Rogerem Federerem sdílím stejný počet grandslamových titulů. Oba nadále hrajeme, tak moc netuším, co se může v budoucnu stát,“ uvedl čtyřiatřicetiletý Nadal.

Ten má oproti Federerovi výhodu nejen v tom, že je mladší, ale také aktuálně po zdravotní stránce. Švýcar totiž nehrál od loňského Australian Open a podrobil se dvěma operacím kolene.

Nadal zároveň připouští, že převzít rekord od Federera je velké lákadlo. Ale není to pro něj absolutní priorita. „V kariéře jsem toho dokázal mnohem více, než jsem si mohl vůbec kdy představit. Bylo by samozřejmě úžasné, kdybych vyhrál další titul. Ale vím, že to není klíč k mému štěstí v budoucnu. Necítím se pod žádným extra tlakem a určitě tím nejsem posedlý,“ usmíval se Nadal.

„Pořád jdu dál, dělám vše svým způsobem. Pokud se mi to povede, bude to fantastické, ale když ne, budu i tak více než šťastný ze všeho, co se mi v kariéře přihodilo,“ dodal.

Šanci na 21. grandslamový titul bude mít Nadal už v únoru během Australian Open, kde budou největšími soupeři Novak Djokovič, Dominic Thiem či Daniil Medveděv.