Macháč má v karanténě pestrý program. Co říká na Turnaj mistrů do 21 let?

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč bude už brzy spolu s Jiřím Veselým zastupovat český mužský tenis na grandslamovém Australian Open (8.–21. únor). Dvacetiletý Macháč si místenku v Melbourne zajistil suverénním kvalifikačním vystoupením v Dauhá, kde neztratil ani set. Ještě před zápolením s těmi nejlepšími se ale musí vypořádat s jinou výzvou – tzv. „tvrdou karanténou“. A pak snad začne sbírat důležité body, které mu můžou zaručit i start na Turnaji mistrů do 21 let.

Ačkoliv je dvoutýdenní vynucené uzavření na hotelovém pokoji bezesporu značnou nepříjemností, Tomáš Macháč si dokázal vytvořit pravidelný denní plán.

„Vstanu o něco později než obvykle. Práci začnu hodinou na rotopedu, potom cvičím. Následně si dám sprchu, poobědvám a sleduju seriály, případně hraju nějaké hry,“ sdělil pro oficiální web ATP Macháč, který si s sebou do Melbourne přibalil i PlayStation.

„Pak si dám trochu strečinku, druhé cvičení a zkouším voleje proti zdi. Večer sleduju seriály a volám si s přítelkyní,“ vyjmenoval kompletní denní program v karanténě úspěšný český kvalifikant.

Sympatické výsledky českého mladíka z grandslamových kvalifikací a dalších turnajů neušly pozornosti ani v zahraničí. Asociace ATP ho dokonce zařadila mezi deset hvězd challengerů, které se letos vyplatí sledovat.

O Macháčovi se mluví i v souvislosti s Next Gen ATP Finals v Miláně, tedy Turnajem mistrů pro hráče do 21 let. A 197. tenista žebříčku o této šanci moc dobře ví.

„Bylo by perfektní, kdybych se kvalifikoval, ale je to zatím daleko. Nicméně udělám pro to všechno,“ hlásí Macháč, jenž si dosavadní tři ročníky prestižního podniku nenechal ujít.

„Když to šlo, zápasy jsem sledoval. Je to opravdu dobrý turnaj, těším se na něj,“ komentoval tenista z Berouna.

Na Next Gen ATP Finals se podobně jako na klasickém Turnaji mistrů přestaví osm singlistů, přičemž se nejprve hraje ve čtyřčlenných základních skupinách. V soutěži mladíků ale organizátoři využívají nestandardních tenisových pravidel – sety se hrají jen na čtyři vítězné gemy a bez výhod, účastníci můžou v přestávkách komunikovat s trenérem a tak dále.

V dosavadní historii turnaje, existujícího od roku 2017, se na něm představili mimo jiné Stefanos Tsitsipas, Daniil Medveděv, Andrej Rubljov, Alex de Minaur a Jannik Sinner. Letošní ročník Next Gen ATP Finals se uskuteční od 9. do 13. listopadu. Pokud by se na něj Macháč kvalifikoval, stal by se vůbec prvním českým účastníkem.