Plánuje ATP novou kategorii turnajů? Spekulaci potvrdily dva zdroje

- Jan Vojkůvka

Asociace tenisových profesionálů (ATP) podle neověřených informací plánuje zavedení nové kategorie turnajů na svůj okruh. Vedle turnajů Masters, ATP 500, ATP 250 a Challenger Tour by měla vzniknout zcela nová kategorie pod názvem ATP 750.

Informace o možné nové kategorii turnajů přinesly deníky Marca a ESPN. Oba zdroje potvrdily, že během úterního setkání s hráči přes Zoom se dozvěděly o zvažovaném zavedení nové kategorie, která by vyplnila pomyslnou mezeru mezi turnaji ATP 500 a ATP Masters.

Zvažovaná kategorie ATP 750 by nabídla vítězi turnaje 750 bodů do světového žebříčku a stala by se po grandslamech a ATP Masters v pořadí třetí největší kategorií na mužském profesionálním okruhu.

Tento krok přitom dává smysl. Žádný z podniků, který náleží do kategorie Masters 1000, totiž nechce o svou příslušnost mezi smetánkou přijít. Přitom stále roste tlak ze strany mnoha pořadatelů profesionálních turnajů, které by se rády právě mezi Masters vešly. Zavedení mezikategorie mezi Masters a tzv. pětistovky by tento tlak mohla částečně vyřešit.

Turnaje, které by měly zájem patřit do této kategorie, by musely splnit především podmínku vyššího rozpočtu kvůli prize money.

Není to přitom poprvé, co se o podobné kategorii spekuluje. Už v roce 2016 se vyrojily spekulace ohledně zavedení nové kategorie turnajů, které by nabízely vítězům 750 bodů do žebříčku. Tehdy měli o povýšení zájem organizátoři akcí v Basileji, Rotterdamu, Dubaji a Pekingu.

Z plánů tehdy ale nakonec sešlo.