ATP

Hvězda mimo reflektory. Porazil šampiony US Open a potvrzuje predikce

- Radek Štohl

Když Roger Federer dostal otázku, kdo zazáří v sezoně 2020, měl jasno: „Bude to Andrej Rubljov. Má v sobě něco speciálního, co nám může předvést," vyhrkl ze sebe Federer. A nemýlil se. Ruský mladík letos skutečně na sebe poutá pozornost. Blíží se účasti na Turnaji mistrů. Vše za pomoci druhého největšího počtu výher v letošním kalendářním roce – 37. Jen Novak Djokovič posbíral o dvě více.

O talentu třiadvacetiletého tenisty není pochyb. Před šesti a čtvrt lety vystoupal na prvního místo juniorského kombinovaného žebříčku, když dobyl dvouhru French Open, ve čtyřhře došel do semifinále. Na následujícím Wimbledonu mu od triumfu v deblu chyběl jediný zápas.

Sezónu 2014 zakončil jako juniorský mistr ITF. O rok později dobyl premiérový ročník mládežnického Turnaje mistrů v Čcheng-tu.

V té době, tedy v osmnácti letech, už měl na kontě čtyři singlové trofeje z ITF, první účast na seniorském grandslamovém turnaji (US Open), semifinále challengeru v Moskvě či skalp na barcelonské antuce, kde po úspěšné kvalifikaci v prvním kole porazil Fernanda Verdasca.

První tituly z challengeru a ATP
Rubljov na začátku sezóny 2016 figuroval na 185. příčce. Ačkoliv zásluhou prvního challengerového titulu z Quimperu vylétl téměř do TOP 150, po nepřesvědčivých výsledcích k ní nakoukl znovu na konci roku.

Průlomový ročník pro něj nastal v sezóně 2017. Na červencovém turnaji v Umagu jako lucky loser porazil Fabia Fogniniho a nakonec si došel pro první titul z kategorie ATP, o dva měsíce později dokonce vybojoval čtvrtfinále US Open, když ve druhém kole nepovolil set Grigoru Dimitrovovi. V závěru ročníku ke všemu postoupil do finále Next Gen Finals.

Talentovaný Rus se v následující sezoně zabydlel na okruhu ATP, i vinou pěti porážek v řadě se z 39. místa propadl o třicet pozic níže, v únoru následujícího roku 2018 dokonce byl až na 115. pozici. 

Vše se ale změnilo a během další půl sezóny prokázal své kvality – vyhrál challenger v Indian Wells, na následujících dvou turnajích Masters uhrál třetí kolo. V sezoně ještě došel do finále ATP Hamburku, čtvrtfinále v Cincinnati (vyřadil Stana Wawrinku a Rogera Federera) nebo osmifinále US Open. Po domácím titulu z Moskvy rok nakonec uzavřel na 23. pozici.

Žhavý kandidát na Turnaj mistrů
A jak Roger Federer v lednu letošního roku předpověděl, tak se také stalo – Andrej Rubljov zazářil. Uplynulý týden třiadvacetiletý tenista sezónu zahájil trofejemi z Dauhá a Adelaide, po osmifinále Australian Open a čtvrtfinálových účastech v Rotterdamu a Dubaji před karanténou pobýval na 14. místě žebříčku dvouhry.

A půlroční pauza? (Během ní 8 zápasů/7 vítězství) Jako by pro Rubljova ani nebyla. Sice prohrál v úvodním kole Cincinnati a ve druhém v Římě. Podruhé v kariéře však hrál čtvrtfinále US Open, dobyl Hamburk, poprvé postoupil mezi osmičku nejlepších na US Open, posléze dobyl Petrohrad. Poprvé se tak dostal do TOP 10, konkrétně na osmou příčku.

Andrej Rubljov tento týden bojuje ve Vídni, kde v pátečním čtvrtfinále zdolal Dominika Thiema 7:6(5), 6:2. Do Rakouska přitom přijížděl bez větších cílů.

„Neměl jsem co ztratit. Už takhle zažívám parádní sezonu. Má očekávání byla nulová, pouze jsem chtěl předvést to nejlepší, čeho jsem schopný. Bojovat o každý zápas. Nakonec jsem v semifinále," usmívá se Andrej Rubljov, který se o finále utká s Kevinem Andersonem.

Výkony ruského tenisty dovedly až k pomýšlení na Turnaj mistrů. Účast v Londýně má zajištěnou Novak Djokovič, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Daniil Medveděv, Alexander Zverev a Stefanos Tsitsipas. Nejblíže k nim má právě Andrej Rubljov, který po Vídni bude mít minimálně náskok 234 bodů na Diego Schwartzmana a 444 bodů na Matteo Berrettiniho, který v současné době zůstává na první nepostupové příčce.

Dokáže Rubljov svoji pozici uhájit?