Roland Garros: Djokovič se trápil, Krejčíková se Siniakovou po boji končí

- Redakce

Roland Garros zná oba finalisty mužské dvouhry. Po Rafaelu Nadalovi si nakonec místo v posledním zápase turnaje zajistila i světová jednička Novak Djokovič. Proti Stefanosovi Tistsipasovi se ale srbský favorit pořádně natrápil a vyhrál až po pěti setech úchvatné tenisové bitvy. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si naopak na Roland Garros o titul nezahrají. Předloňské šampionky vypadly v semifinále po obrovském boji s úřadujícími vítězkami Tímeou Babosovou a Kristinou Mladenovicovou. O postup do finále juniorského debla neúspěšně usilovali Martin Krumich s Daliborem Svrčinou.

Djokovič se trápil, ale je druhým finalistou
Novak Djokovič (1.) bude nakonec vyzyvatelem Rafaela Nadala v nedělním finále Roland Garros. V semifinále to dlouho proti Stefanosovi Tsitsipasovi (6.) vypadalo na snadnou práci, když favorit vedl 6:3, 6:2, 5:4 a šel podávat. Měl dokonce mečbol, ale řecký tenista se nebývale vzchopil, třetí set otočil na 7:5 a následně v laufu vyhrál i čtvrtou sadu poměrem 6:4 a vynutil si pátý set.

V něm už ale Tsitsipasovi došly síly a Djokovič poslední sadu ovládl poměrem 6:1. Po krásné čtyřhodinové bitvě tak nakonec s výsledkem 6:3, 6:2, 5:7, 4:6 a 6:1 postoupil do nedělního finále, ve kterém se utká s Rafaelem Nadalem. Bude to jejich třetí společné finále pařížského grandslamu. Nadal zatím obě předešlá finále proti Djokovičovi vyhrál bezpečně 3:1 na sety.

Poslední vzájemný duel na Roland Garros před pěti lety však ve čtvrtfinále vyhrál Novak Djokovič. Je to jeho jediné vítězství proti Nadalovi na tomto turnaji. Zbylých šest vzájemných zápasů ovládl Španěl. 

Krejčíková se Siniakovou v Paříži po boji končí
Čtvrté nasazené Krejčíková se Siniakovou šly do bitvy s turnajovými dvojkami Babosovou a Mladenovicovou v trochu horší papírové pozici. A to se potvrzovalo i v úvodní sadě, ve které Češky uhrály jen dvě hry a prohrály hladce 2:6, když ztratily hned třikrát podání.

Druhá sada se naopak stala kořistí Krejčíkové se Siniakovou. Nezačaly sice vůbec dobře a prohrávaly 0:2, ale okamžitě dosáhly na rebrejk. Ve čtvrtém gemu čelily další hrozbě ztráty podání, ale povedlo se jim brejkbol odvrátit a další problémy už nepřipustily. V sedmé hře samy prorazily servis soupeřek a následně si vynutily rozhodující sadu.

V té rozehrály předloňské šampionky s nasazenými dvojkami sehrály dramatickou bitvu, jež trvala 80 minut. Češky se na returnu dostávaly k brejkbolům a tlačily na své soupeřky, ale první dvě hry na příjmu toho nevyužily. Až v pátém gemu se jim podařilo proniknout do vedení a prorazily servis francouzsko-maďarské dvojice.

Příliš dlouho se ale z vedení neradovaly. Hned v dalším gemu, ve kterém se servisu ujala Barbora Krejčíková, se jejím soupeřkám povedlo přes tři shody vybojovat rebrejk. V tomto gemu ovšem došlo i ke kontroverzní situaci, kdy rozhodčí nezahlásila při výhodě českých hráček aut, kterého se servírující pár domáhal. Obě dvojice si v dalších hrách držely servisy a Češkám se povedlo v desátém gemu odvrátit mečbol. Hned v další hře si Krejčíková se Siniakovou vypracovaly brejkbol, ale na returnu neuspěly a další příležitost už nevybojovaly.

Vyvrcholení zápasu přišlo ve dvanácté hře. Ta se přeměnila v dramatickou řež, v níž došlo k šesti shodám. České tenistky úspěšně odvrátily čtyři mečboly, ale při pátém se Mladenovicové povedlo zahrát volej těsně nad sítí do nekrytého prostoru a mohla se spolu s Babosovou začít radovat.

„Pro mě French Open i antuková série byly dobré. V zápase jsme měly navrch, dlouho jsme bojovaly, uhrávaly jsme si servisy. Byly jsme nahoře, vedly jsme a zničehonic se to celé otočilo. Je to velká škoda,“ hodnotila Siniaková.

„Odehrály jsme nejlepší zápas na turnaji. Tlačily jsme je, přehrávaly, byly jsme lepší. Zlomový moment byl za stavu 3:2 ve třetím setu, kdy jsme měly výhodu a rozhodčí nezahlásila aut. Soupeřky to strašně nakoplo. V závěru nám to uteklo o pár míčků,“ dodala Krejčíková. Ohlasům českých tenistek se blíže věnujeme zde.

Nadal po třech hodinách zdolal Schwartzmana
Dlouhé tři hodiny spolu zápolili v semifinále Roland Garros Rafael Nadal a Diego Schwartzman. Světové dvojce se nakonec podařilo potvrdit roli favorita a zvítězit ve třech setech 6:3, 6:3, 7:6(0).

Duel byl natolik dlouhý zejména proto, že nabídl spoustu dlouhých výměn a v prvním i třetím setu se hrálo přes mnoho shod. Nadal si v duelu zajistil postup do souboje o 20. grandslamový titul.

Utkání se podrobněji věnujeme zde.

Krumich se Svrčinou o titul hrát nebudou
Martin Krumich a Dalibor Svrčina skončili na juniorském Roland Garros v semifinále. Český pár v souboji s brazilskou dvojicí Oliveirou a Rodriguesem prožili menší trápení na servisu, který si prohráli celkem šestkrát a v utkání padli ve dvou setech 2:6, 4:6. Talentovaní Češi se tak do zápasu o grandslamovou trofej neprobojovali.

„Hrozně brzy jsme prohrávali 0:4. Pak jsme se trošku zvedli, v několika gemech jsme se jim vyrovnali. Soupeři hráli hodně deblově. My jsme ze začátku nebyli asi dostatečně soustředění. Je to velká škoda, finále hratelné bylo,“ řekl po semifinále Svrčina.

„V deblu to je asi můj největší úspěch kariéry. Semifinále není špatné, ale měli jsme ambice na finále. Jsme naštvaní, pocity jsou opravdu smíšené,“ uvedl Krumich. „Soupeři nás ze začátku zaskočili. Chodili hodně na síť, naskakovali mi na servis. Moc jsem na to nebyl zvyklý a v prvním setu jsem se s tím dlouho srovnával.“

Semifinále mužské dvouhry
Diego Sebastian Schwartzman (ARG, 14.) – Rafael Nadal (ESP, 2.) 3:6, 3:6, 6:7(0)
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1

Semifinále ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 2:6, 6:4, 5:7
Guarachiová (CHI), Krawczyková (USA) – Melicharová (USA), Šwiateková (POL) 7:6(5), 1:6, 6:4

Semifinále juniorské čtyřhry
Oliveira, Rodrígues (oba BRA) – KRUMICH, SVRČINA 6:2, 6:4