Nesportovní, nefér, jen hnusné výrazy. Český pár K+S cítil po vyřazení obrovskou křivdu

- Johan Čáp

Pomalejší start v první sadě a postupný obrat od půlky sady druhé – podobně jako ve čtvrtfinále proti Keninové s Mattekovou-Sandsovou. Scénář z úterního zápasu držel pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková i v bitvě o grandslamové finále, jejich progres a honbu za postupem ale přeťala vyšší moc. Verdikt britské sudí Alison Hughesové, který nahrál duu Babosová, Mladenovicová.

Za stavu 3:2 ve třetí sadě při podání Krejčíkové měl totiž český pár výhodu. Tedy obrovskou šanci na zisk gemu, který by mohl být pro další vývoj zápasu klíčový. Krejčíková od základní čáry poslala kolmý úder přímo k Maďarce Babosové, ta zariskovala a diagonálou se trefila k lajně. Siniaková se po ní natahovala jen stěží.

I z pohledu hlavní kamery francouzské televize bylo ovšem dobře patrné, že míček byl v autu. Verdikt umpirové zněl jinak. „Chtěla jsem okamžitě po sudí, ať to jde zkontrolovat. Neviděla jsem žádný dotyk lajny,“ popisovala Siniaková. Ta se spolu se svou parťačkou dlouze snažila rozhodčí přesvědčit, ale bezvýsledně. Zejména Krejčíková dlouho nechtěla pokračovat ve hře a nevěřícně rozhazovala rukama.

„Byl to úplně jasný aut, nikde se stopa nedotýkala čáry. Sudí si odraz nemusela ani nějak domýšlet, že by tam byla třeba jen půlka stopy. Paní rozhodčí ale přišla, řekla, že to byl dobrý míč, a vůbec s námi nediskutovala,“ smutnila osmifinalistka ze singlu. Český pár se sice snažil od kontroverzního momentu oprostit, soupeřky ale brzy srovnaly na 3:3. Celou sadu i zápas pak dohrály v poměru 7:5.

Český pár se tak musel srovnat s nesmírně hořkým vyřazením. „Všichni viděli, že ten míček byl v autu. Úplně to zkazilo zápas. Byly jsme na vlně, soupeřky dělaly v té chvíli strašně moc chyb,“ zlobila se Krejčíková, která britskou rozhodčí rozhodně nešetřila.

„Ona dělá nějakou práci, ale v důležitých momentech ji neprovede dobře. To není optimální stav,“ vzkazovala alespoň na dálku Hughesové. Ta přitom patří mezi nejzkušenější sudí na okruhu. Za více než třicetiletou profesionální kariéru pískala singlová finále všech grandslamů nebo i finále Davis Cupu a Fed Cupu.

„Přijde mi to strašně nefér. Nemám slov. Maximálně hnusné výrazy, což se na tiskovku nehodí,“ ulevila si Krejčíková v útrobách Kurtu Philippa Chatriera.

Siniaková si zároveň postěžovala i na chování soupeřek, které se po kontroverzním rozhodnutí sudí hlasitě podporovaly. „Bylo to nesportovní. To mi dělaly i mezi prvním a druhým servisem. Na druhé straně mě to od nich vůbec nepřekvapuje,“ kroutila hlavou.

Český pár tak stejně jako na letošním Australian Open končí před branami finále. „Byly jsme nahoře, vedly jsme a zničehonic se to celé otočilo. Je to velká škoda,“ smutnila Siniaková.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
Semifinále ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 2:6, 6:4, 5:7