Roland Garros: Krejčíková neudržela vedení, přesto vylepší kariérní maximum. Strýcová překvapivě končí

- Filip Lefenda

Česká tenistka Barbora Krejčíková v duelu proti Argentince Podoroské nedokázala prodloužit senzační pařížské tažení. V souboji s antukovou specialistkou prohrála 6:2, 2:6, 3:6 a s dvouhrou se na Roland Garros musí rozloučit. V osmifinále překvapivě končí také nasazené jedničky Barbora Strýcová a Su-wej Sie, které nepotvrdily role velkých favoritek. Dvacetiletého Američana s českými kořeny Sebastiana Kordu čekal duel proti dvanáctinásobnému vítězi turnaje Rafaelu Nadalovi, proti němuž však uhrál pouze čtyři gemy. K dalším lákadlům patřil souboj Alexandera Zvereva s Jannikem Sinnerem, který překvapivě favorizovaného Němce zdolal. Do čtvrtfinále ženské dvouhry rovněž senzačně postoupily Iga Šwiateková a Martina Trevisanová.

Krejčíková měla proti Podoroské na raketě další vylepšení kariérního maxima, ale tentokrát už se na pařížské antuce neradovala. Zápas přitom začala parádně a v prvním setu svou soupeřku jasně přehrála.

Po výhře 6:2 však přišly ve druhém setu první vážnější problémy. Krejčíková začala trochu více chybovat, což ale bylo způsobeno i tím, že Podoroská výrazně zlepšila svůj výkon. Kýžené ovoce začala sbírat od páté hry, kdy odvrátila i se štěstím brejkbol, získala čtyři gemy v řadě a srovnala na 1:1.

Rozhodující set pak přinesl divokou hru jako na houpačce. Krejčíková se brejkem dostala do vedení 1:0, ale hned ve druhé hře o své vedení přišla. Podoroská naopak utekla ve skóre v šesté hře, avšak Krejčíková na returnu zabrala a rychle snížila na 3:4.

Klíčový servis však neudržela, prohrála si v osmé hře znovu podání a ačkoliv následně odvrátila tři mečboly, proti tomu čtvrtému už recept nenašla a s Podoroskou po více než dvou hodinách prohrála.

„Moc nervózní jsem nebyla, brala jsem to jako každý jiný zápas. Podle toho vypadal i první set, kde jsem ji jasně přehrávala,“ hodnotila Krejčíková. „Ve druhé a třetí sadě to už bylo těžší. Soupeřka chytila začátek, zlepšila se a větrné podmínky pro mě nebyly pak ideální. Hodně liftovala, pálila vysoké míče, v takovém počasí jí to sedělo víc.“

I přes porážku s žebříčkově hůře postavenou soupeřkou však může hodnotit své vystoupení v Paříži kladně. Ve 24 letech poprvé proklouzla do osmifinále a to se projeví i v žebříčku, kde se usadí na 85. pozici, což bude její premiérový průnik do elitní stovky.

Nasazené jedničky nečekaně končí
Barbora Strýcová a Su-wej Sie sice šly do osmifinálového duelu proti chilsko-americké dvojici Guarachiové a Krawczykové v rolích favoritek, ale to jim na úspěch nestačilo.

Nasazené jedničky překvapivě prohrály 4:6, 5:7 a ve druhém setu jim nestačilo ani vedení 4:2, které nedokázaly přetavit ve vynucení si rozhodující sady.

Thiem zvládl pětiseťák s domácí nadějí
Světová trojka Dominic Thiem postupuje na Roland Garros do čtvrtfinále. V osmifinále se ovšem rakouský tenista nečekaně nadřel, když s domácím Hugem Gastonem (239.) musel absolvovat náročnou pětisetovou bitvu. Dvacetiletého Francouze nakonec zdolal za 216 minut po setech 6:4, 6:4, 5:7, 3:6, 6:3.

Sinner v osmifinále zaskočil Zvereva
Italský tenista Jannik Sinner (75.) zapsal na své konto obrovský skalp světové sedmičky Alexandera Zvereva. Finalistu nedávného US Open porazil po třech hodinách boje 6:3, 6:3, 4:6, 6:3 a překvapivě postoupil do čtvrtfinále.

Dosavadním nejlepším grandslamovým výsledkem devatenáctiletého Itala přitom bylo druhé kolo na letošním Australian Open.

Nadal v osmifinále deklasoval Kordu
Rafael Nadal se v osmifinále Roland Garros velmi rychle postaral o překážku v podobě Sebastiana Kordy. Dvacetiletého Američana, který se netají obdivem vůči slavnému Španělovi, rozdrtil ve třech setech 6:1, 6:1, 6:2 a zahraje si ve čtvrtfinále.

Schwartzman v Paříži nezaváhal
Argentinský tenista Diego Schwartzman potvrdil roli favorita v utkání s Italem Lorenzem Sonegou. Turnajová dvanáctka v duelu, který přerušil na začátku déšť, vyhrála 6:1, 6:3, 6:4.

Halepová nestačila na Šwiatekovou!
Sedmnáct vítězství v řadě a dost! Simona Halepová (2.) si čtvrtý letošní titul nepřipíše, v osmifinále Roland Garros totiž prohrála s Igou Šwiatekovou (54.) za 68 minut 1:6 a 2:6.

Polská tenistka, jež v prvním kole nedala šanci Markétě Vondroušové, si první účast v grandslamovém čtvrtfinále vysloužila 30 vítěznými údery. V dalším zápase se utká s Martinou Trevisanovou (159.).

O utkání podrobněji píšeme zde.

Kvalifikantka Trevisanová je ve čtvrtfinále
I druhé osmifinále ženské dvouhry na Roland Garros 2020 přineslo senzaci. Postarala se o ni italská kvalifikantka Martina Trevisanová (159.), která porazila pátou nasazenou Kiki Bertensovou (8.) za hodinu a 35 minut dvakrát 6:4.

Trevisanová vedla v prvním setu už 5:1, nizozemská favoritka ale úvodní dějství ještě pořádně zdramatizovala. Ve druhé sadě tenistky předvedly po lepším úvodu Italky vyrovnanou bitvu, rozhodl až brejk v poslední hře utkání. Šestadvacetiletá Trevisanová, která si zajistila premiérový posun do Top 100, ve čtvrtfinále narazí na Igu Šwiatekovou (54.).

O utkání podrobněji píšeme zde.

L. Fruhvirtová a Krumich v Paříži postupují
Na antukovém Roland Garros začala soutěž juniorů. Jako první český zástupce se představil sedmnáctiletý Martin Krumich, který v prvním kole hladce porazil Rafaela Alfonsa De Albu Valdese za 58 minut 6:2 a 6:0. Dařilo se také patnáctileté Lindě Fruhvirtové, jež vyřídila Julii Garciaovou za pouhých 44 minut dvakrát 6:1.

Nosková postupuje, Svrčina dohrál
Linda Nosková dokázala v prvním kole juniorky na Roland Garros vybojovat postup. V souboji s dvanáctou nasazenou Alexandrou Yepifanovou ze Spojených států zvítězila ve třech setech 6:3, 4:6, 6:4.
Úvodní kolo pařížské juniorky naopak nevyšlo Daliboru Svrčinovi. Ten v souboji s Francouzem Terencem Atmanem prohrál ve dvou setech 4:6, 1:6.

Vybrané zápasy nedělního programu

Osmifinále mužské dvouhry
Rafael Nadal (ESP, 2.) [2] – Sebastian Korda (USA, 213.) [Q] 6:1, 6:1, 6:2
Alexander Zverev (GER, 7.) [6] – Jannik Sinner (ITA, 75.) 3:6, 3:6, 6:4, 3:6
Lorenzo Sonego (ITA, 46.) – Diego Schwartzman (ARG, 14.) [12] 1:6, 3:6, 4:6
Hugo Gaston (FRA, 239.) [WC] – Dominic Thiem (AUT, 3.) [3] 4:6, 4:6, 7:5, 6:3, 3:6

Osmifinále ženské dvouhry
Simona Halepová (ROU, 2.) [1] – Iga Šwiateková (POL, 54.) 1:6, 2:6
Martina Trevisanová (ITA, 159.) [Q] – Kiki Bertensová (NED, 8.) [5] 6:4, 6:4
Nadia Podoroská (ARG, 131.) [Q] – BARBORA KREJČÍKOVÁ (114.) 2:6, 6:2, 6:3
Elina Svitolinová (UKR, 5.) [3] – Caroline Garciaová (FRA, 45.) 6:1, 6:3

Osmifinále mužské čtyřhry
Cabal, Farah (oba COL) [1] – J. Melzer (AUT), Roger-Vasselin (FRA) [15] 4:6, 7:6(3), 7:6(3)
Nielsen (DEN), Puetz (GER) – Dodig (CRO), Polášek (SVK) [5] 7:5, 5:7, 6:4
Rojer (NED), Tecau (ROU) [12] – M. Pavič (CRO), Soares (BRA) [7] 5:7, 6:1, 3:6
Herbert, Mahut (oba FRA) [6] – Koolhof (NED), Mektič (CRO) [9] 2:6, 6:7(3)

Osmifinále ženské čtyřhry
Kudermětovová (RUS), Čang (CHN) [8] – Keninová, Matteková-Sandsová (obě USA) [9] 2:6, 6:3, 4:6
Sie (TPE), STRÝCOVÁ [1] – Guarachiová (CHI), Krawczyková (USA) [14] 4:6, 5:7

1. kolo dvouhry juniorů
Rafael Alfonso De Alba Valdes (MEX) – MARTIN KRUMICH 2:6, 0:6
DALIBOR SVRČINA [16] – Terence Atmane (FRA) 4:6, 1:6

1. kolo dvouhry juniorek
LINDA FRUHVIRTOVÁ [11] – Julia Garciaová (MEX) 6:1, 6:1
LINDA NOSKOVÁ – Alexandra Jepifanovová (USA) [12] 6:3, 4:6, 6:4

Kompletní nedělní program na Roland Garros naleznete zde.