Senzace dál pokračuje! Trevisanová si vyšlápla i na světovou osmičku, poprvé nakoukne do elitní stovky

- Jan Vojkůvka

Už postup do osmifinále byl v podání Martiny Trevisanové prvotřídní senzací. To, že si aktuálně 159. hráčka světa při své premiérové účasti na Roland Garros zajistí i postup do čtvrtfinále, navíc proti světové osmičce, se už rovná zázraku. Pohádkový příběh sympatické Italky tak má další pokračování.

Trevisanová šla do zápasu v roli výrazné outsiderky. A přesto dokázala přetavit svou životní formu v další senzaci. Kiki Bertensovou, osmou hráčku světa, porazila dvakrát 6:4 a zajistila si postup do čtvrtfinále grandslamového turnaje.

Italka si v prvním setu vypracovala vedení 5:1, ale následně přišla dvakrát o své podání. V desáté hře ovšem na returnu zabrala a v pořadí třetím brejkem v utkání se jí přeci jen povedlo strhnout vítězství na svou stranu.

Druhý set měl, co se týče ztráty vedení, velmi podobný průběh. Trevisanová se ujala náskoku 3:0, Bertensová posléze srovnala na 3:3 a navíc měla v sedmém gemu tři brejkboly. Trevisanová prokázala na kurtu znovu ohromnou bojovnost, servis udržela a k tomu si připsala v osmé hře další brejk. Doservírovat ovšem nedokázala, Bertensová si vzala ztracené podání zpět a ještě vykřesala naději na obrat.

K němu ovšem nedošlo. V desáté hře si Trevisanová vypracovala tři brejkboly, které byly zároveň mečboly, a třetí z nich i proměnila. Postarala se tak o šokující vyřazení světové osmičky, jež byla jednou ze spolufavoritek pařížského grandslamu.

„Odehrála jsem velmi dobrý zápas,“ potěšilo Trevisanovou. „Klíčem dnes bylo, že jsem šla na kurt s tím, že budu hrát agresivně. Důležitá je ale také psychika. Zápas od zápasu získávám stále větší sebevědomi. Takže na kurt chodím s tím, že jdu vyhrát bez vidiny možného selhání.“

Tenistka, jež kvůli anorexii čtyři a půl roku nehrála a v posledních pěti letech se marně snažila o průlom, si sedmou výhrou na letošním turnaji v Paříži (počítá se i kvalifikace) zajistila výdělek 283 500 eur (což jsou více než tři čtvrtiny toho, co vydělala za celou dosavadní kariéru) a především 430 bodů do žebříčku.

Díky tomu se ve světovém žebříčku posune o 76 pozic na 83. místo světa, což bude výrazné vylepšení jejího kariérního maxima, kterým je 144. místo na žebříčku. Do elitní světové stovky se tak podívá poprvé v kariéře.

O postup do semifinále si šestadvacetiletá Trevisanová zahraje s polským talentem Igou Swiatekovou. Ta se rovněž v neděli postarala o obrovské překvapení, když deklasovala světovou dvojku Simonu Halepovou.