Zásah od úřadů na US Open. Mladenovicové zakázali hrát, nedobrovolně končí i Babosová

- Jan Vojkůvka

Pořadatelé US Open museli učinit rozhodnutí, které rozhodně příliš popularity nezíská. Nasazené jedničky Kristina Mladenovicová a Timea Babosová musí ukončit svou účast v hlavní soutěži čtyřhry. Důvodem je hrozba šíření viru Covid-19 ze strany Mladenovicové, která byla v kontaktu s Benoitem Pairem. Poslední slovo v případu přitom měl úřad zdravotnictví státu New York.

USTA (Americká tenisová asociace) měla před startem US Open se státem a městem New York dohodu ohledně postupu v případě možného nakažení virem Covid-19. Bezpečnostní opatření, kterým byla vystavena například i Kristina Mladenovicová, budily rozpaky a byly terčem kritiky ze strany Francouzky, i jejích kolegů.

Jenže situace se nadále horší. Po čtvrtečním jednání ATP, USTA a zástupců zdravotnictví státu New York, se rozhodlo, že tenisté, kteří byli potenciálně nakaženi, musí setrvat v New Yorku až do 11. září.

Kristina Mladenovicová, jež byla v kontaktu s Benoitem Pairem, který nesměl kvůli pozitivnímu testu na koronavirus na US Open vůbec startovat, mohla až doposud být alespoň součástí turnaje, avšak v přísné karanténě. Ani to ale už neplatí. Spolu se svou parťačkou Timeou Babosovou byla vyřazena z hlavní soutěže čtyřhry, kde francouzsko-maďarský pár plnil role nasazených jedniček a měl nastoupit do osmifinále. Místo toho prošly přímo do čtvrtfinále jejich soupeřky Gabriela Dabrowská a Alison Riskeová.

Pokračující jednání pořadatelů s úředníky má tedy za následek výrazné ovlivnění průběhu turnaje. Na jednu stranu je tento krok překvapivý, ale na stranu druhou očekávatelný. Pořadatelé totiž mají prakticky svázané ruce. Úřady města, podle informací, přebírají kontrolu a určují kroky, které musí USTA učinit.

V podobné pozici byl i Adrian Mannarino, který v pátek odehrál zápas s Alexandrem Zverevem. Prohrál, ale zápas se vůbec nemusel konat. Kvůli jednání pořadatelů se zástupci města se jejich duel odložil o téměř tři hodiny, než Mannarino dostal zelenou k pokračování.

Mladenovicová takové štěstí neměla...

Francouzka, která byla spolu s Babosovou favoritkou na zisk deblového trofeje a obě dodržovaly velmi přísné karanténní podmínky, tak nyní nedobrovolně končí, a aby toho nebylo málo, nesmí až do příštího pátku opustit svůj hotelový pokoj.

A stejný osud čeká i na Babosovou. Ač jsou jejich testy na virus negativní...