Prohráli, ale nesmí domů. Někteří vyřazení z US Open musí zůstat v hotelu

- Jan Vojkůvka

Pořádné nepříjemnosti s ohledem na přípravu pro další průběh sezony prožívá v New Yorku hned šestice tenistů. Ti, ač byli z US Open vyřazeni, nesmí opustit New York a musí zůstat v karanténě. Pravidlo, které vzešlo ze čtvrtečního setkání zástupců ATP, USTA a zdravotních expertů města, budí velké rozpaky a nevoli všech zasažených.

Francouzi Adrian Mannarino, Richard Gasquet, Gregoire Barrere, Edouard Roger-Vasselin, a Belgičanky Ysaline Bonaventureová a Kirsten Flipkensová. Tenisté, kteří na US Open již nepokračují, ale New York nesmí opustit. Stejně jako další Francouzka Kristina Mladenovicová, která ale stále ještě na turnaji účinkuje ve čtyřhře.

Jak se vůbec může stát, že hráč nesmí opustit dějiště turnaje, byť v něm už nadále nefiguruje? Všechny zmíněné spojuje jedno jméno a jeden důvod – Benoit Paire a hrozba nakažení Covidem-19.

„Musím tu zůstat až do 11. září se svým trenérem, Kirsten a také všemi ostatními, co s ním byli v kontaktu,“ postěžovala si Bonaventureová. „Je hodně těžké to přijmout. Je to rozhodnutí města a jejich expertů. Hodně to komplikuje možnosti, jak se připravit na antukovou sezonu. Je to nešťastné, ale nemůžeme s tím moc udělat.“

K rozhodnutí o karanténě až do 11. září došlo během setkání zástupců ATP, USTA a města (zástupci WTA nebyli údajně setkání přítomni). Podle jejich dohody musí být každý, kdo se dostal do kontaktu s někým z nakažených, na určitou dobu izolován, aby se zabránilo hrozbě šíření viru. A to i přesto, že testy mají negativní výsledky. Jedná se tak především o prevenci, která se ale nelíbí každému.

A nejen, že se nelíbí těm, kteří jsou tímto pravidlem sami postižení. Francouzka Alize Cornetová, jež se kontaktu s Pairem vyhnula a netýká se jí toto nařízení, všechny odpovědné zkritizovala. „Je to zcela absurdní!“

Nařízení se týká i Kristiny Mladenovicové, která ale má tu výhodu, že alespoň ještě na turnaji pokračuje ve čtyřhře. Již dříve popisovala svou situaci jako bublinu v bublině. Toto vyjádření později upravila a po vyřazení ze dvouhry mluvila už spíše o vězení a volala po svobodě.

Takové vězení nyní prožívá šestice tenistů, kteří jsou sice na Covid-19 negativní, ale musí vydržet v New Yorku ještě týden a prožít si ještě další testování, než jim bude umožněno vrátit se domů.