Kontaová je první britskou tenistkou v TOP 10 od roku 1984

- Jan Havlovic

Johanna Kontaová v sobotu zdolala v urputné bitvě Madison Keysovou a v Pekingu postoupila do finále. To znamená, že se aktuálně čtrnáctá hráčka světa v pondělí v novém vydání žebříčku WTA poprvé ve své kariéře posune do TOP 10!

Kontaová předvádí v čínském Pekingu opravdu skvělý tenis, kterým se prezentovala již v minulém týdnu ve Wu-chanu, avšak ve čtvrtfinále narazila na ve formě hrající Petru Kvitovou, kterou zastavit nedokázala. V čínském hlavním městě si rodačka z australského Sydney poradila se Sevastovovou, Karolínou Plíškovou, Číňankou Čang a v sobotním semifinále s Madison Keysovou. Turnaj v Pekingu vyvrcholí nedělním finále, ve kterém bude Kontaová útočit na zisk letošního druhého turnajového vavřínu na okruhu WTA! Soupeřku pětadvacetileté britské tenistky bude Agnieszka Radwanská, která si poradila v semifinále s Elinou Svitolinovou. 

Kontaová se turnaje v čínském Pekingu účastní poprvé ve své kariéře a dle svých si slov si tento podnik zamilovala. „Naprosto si to zde užívám. Je to poprvé, co jsem v Pekingu a doufám, že se zde ještě několikrát v příštích letech představím. Je zde úžasná atmosféra, krásný centrální dvorec a je pro mě potěšením zde hrát," uvedla aktuálně čtrnáctá hráčka světového žebříčku, která se díky sobotní výhře poprvé ve své kariéře posune do TOP 10!

 

First #WTA Premier Mandatory Final for @JoKonta91! ? #ChinaOpen

Fotka zveřejněná uživatelem WTA (@wta),Říj 8, 2016 v 2:40 PDT

 

Vítězka letošního turnaje ve Stanfordu měla možnost proniknout do nejlepší světové desítky žebříčku WTA již na konci července, avšak Kontaová tehdy nezvládla čtvrtfinálový souboj se Slovenkou Kučovou a její posun do světové desítky se musel odložit. Na začátku října se však finalistka turnaje v Pekingu dočkala! Johanna Kontaová se stala první britskou tenistkou po dlouhých 32 letech, které se podařilo proniknout do světové desítky. Rodačka ze Sydney pokračuje v krůčcích slavných jmen - Virginie Wadeová, Sue Barkerové a Jo Duriové, která byla zatím poslední tenistkou Velké Británie v TOP 10 světového žebříčku WTA. A jak samotné Kontaové zní označení "hráčka první světové desítky"? - „Zní to opravdu velmi dobře. Je to ten moment, na který jsem se opravdu těšila," uvedla pětadvacetiletá hráčka v rozhovoru pro web tennistv.com.

Britští fanoušci měli v sobotu i další důvod k radosti! Andy Murray totiž potvrdil na turnaji v Pekingu v semifinálovém boji proti Davidu Ferrerovi roli favorita a zajistil si postup do finále, ve kterém se střetne s Grigorem Dimitrovem. Druhá říjnová sobotu letošního roku je vyjímečná pro britský tenis i z dalšího důvodu. V pondělí bude mít totiž Velká Británie poprvé v historii svého zástupce v TOP 10 světového žebříčku WTA i ATP!