Kolotoč kolem Ósakaové. Odhlášení z New Yorku si rozmyslela

- Jan Vojkůvka

Situace na turnaji ATP a WTA v New Yorku nabírá nečekaný směr. Ačkoliv se Japonka Naomi Ósakaová ve středu odhlásila a neměla k semifinále nastoupit, své rozhodnutí změnila a proti Elise Mertensové si zahraje!

Ósakaová oznámila WTA svůj úmysl s odhlášením už ve středu. Posléze vystoupila se svým rozhodnutím i veřejně a oznámila, že ve čtvrtek hrát nebude. Snažila se tím vyjádřit solidaritu v boji proti rasismu a přidala se k protestu amerických sportovních lig v čele s NBA či MLB.

Jenže, situace se nakonec zamotala. Na její kroky navázaly i tenisové asociace WTA a ATP, které se rozhodly kompletní čtvrteční program přeložit na pátek. A Ósakaová, byť se ve středu z turnaje odhlásila, změnila názor.

„Jak všichni víte, včera jsem se rozhodla ukončit svou účast na turnaji, abych podpořila boj proti rasové nerovnosti a pokračujícímu policejnímu násilí. Na zápas se svou soupeřkou jsem byla, a stále jsem, připravena,“ oznámila Ósakaová, která nakonec přeci jen do semifinále nastoupí. Nebude se totiž hrát ve čtvrtek, nýbrž v pátek. Vskutku bizarní situace.

„Nicméně, po mém oznámení jsem dlouze hovořila s WTA a USTA, a souhlasila s jejich žádostí, abych v pátek hrála. Nabídli, že celý čtvrteční program odloží na pátek, a to, podle mě, dodá celé věci mnohem více pozornosti. Chci poděkovat WTA a vedení turnaje za jejich podporu,“ dodala Ósakaová.

Kroky Ósakaové, a následně celého newyorského turnaje, reagují na současné dění ve Spojených státech. O víkendu byl totiž v americkém městě Kenosha postřelen muž černé pleti Jacob Blake. Na toho byla zavolána policie kvůli domácí hádce. Mezi Blakem a policisty se strhla potyčka, po níž muž neuposlechl výzev policie a vydal se do auta, kde seděly i jeho tři děti. Okolnosti střelby jsou v současné chvíli nejasné a plné spekulací.