Bojkot v New Yorku. Turnaj byl přerušený, Ósakaová odstoupila

- Radek Štohl

Celý čtvrteční program na Western & Southern Open byl přeložený na pátek. ATP, WTA a USTA se po vzoru dalších sportů rozhodli zareagovat na nedávný incident v americkém městě Kenosha, kde policisté o víkendu postřelili muže černé pleti. V turnaji vzhledem k událostem z posledních dní nebude pokračovat Naomi Ósakaová.

„Tenis jako sport zaujímá postoj proti rasovým nepoměrům a sociální nespravedlnosti, která ve Spojených státech amerických znovu vyplynula na povrch. USTA, ATP a WTA se v návaznosti těchto události rozhodli přerušit čtvrteční program turnaje Western & Southern Open. Ten se znovu rozjede během pátečního dne," stojí v prohlášení amerického podniku.

Tenisové organizace reagují na víkendový incident, kdy policie střelbou vážně zranila devětadvacetiletého černocha Jacoba Blakea.

V době, kdy se přerušil turnaj, z pavouka ženské dvouhry odstoupila Naomi Ósakaová, která se v semifinále měla utkat proti Elise Mertensové.

„Jsem sice sportovec, ale hlavně jsem žena černé pleti. Jsou tady mnohem důležitější záležitosti, než aby mě lidé sledovali při tenise," napsala někdejší světová jednička na twitterový účet.

K protestu proti policejnímu násilí se v v posledních dnech přidalo basketbalové Milwaukee, které nenastoupilo k zápasu s Orlandem. Stejně tak byly odloženy zbývající dva zápasy NBA, pozadu nezůstaly ani týmy ze soutěží MLB a NFL, tedy baseballu a amerického fotbalu.

Po čtvrtečním volnu v New Yorku se v pátek rozehrají semifinálové zápasy. O finále se utkají deblistky Lucie Hradecká a Květa Peschkeová.