Zahrát si finále proti trenérovi byl nejlepší možný scénář, pochvaluje si Kopřiva po triumfu na MČR

- David Schlegel, Jan Havlovic

Vít Kopřiva prošel singlovou části MČR v Ostravě bez ztráty setu a zcela zaslouženě slavil zisk titulu. Pikantní byl pro třiadvacetiletého tenistu především finálový duel proti Jaroslavu Pospíšilovi, který Kopřivu trénuje. „Zvláštní pocit, když hrajeme proti sobě. Pokud je to ve finále, tak je to ten nejlepší možný scénář,“ vypráví Kopřiva v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Co pro vás znamená vítězství na mistrovství ČR?
Znamená to pro mě hodně. Poprvé jsem vyhrál mistrovství ČR, takže si toho cením a jsem rád, že se mi to alespoň jednou již podařilo.

Turnajem jste prošel jako nůž máslem. Kdo z vašich soupeřů vám dělal největší problémy?
Sám jsem byl příjemně překvapený jak jsem turnajem prošel, jelikož jsem nevěděl, jak na tom herně budu. Zápasy byly víceméně všechny těžké, jak semifinále s Matějem (Vocelem, pozn. red.) nebo finále s Jardou (Pospíšilem, pozn. red.) mohlo dopadnout klidně jinak, ale u obou duelů jsem dobře zvládl koncovky prvního setu.

Ve finále vás čekal váš trenér Jaroslav Pospíšil, který předtím vyřadil třeba Davida Poljaka. Co říkáte na to, na jaké úrovni v devětatřiceti letech pořád hraje?
Je neskutečné, jak hraje. V jeho letech je hlavně důležité, že zdraví drží a do toho hraje teď velice dobře. Má za sebou hodně vyhraných zápasů a na jeho hře je to vidět.

Co pro vás znamená nastoupit proti němu?
Zvláštní pocit, když hrajeme proti sobě. Hlavně po mentální stránce se na ten zápas připravit skoro ani nejde. Pro oba je to hodně blbý okamžik, ale pokud je to ve finále, tak je to ten nejlepší možný scénář.

On sám vyhrál mistrovství České republiky v roce 2009. Vyprávěl vám o tom?
Nijak zvlášť nevyprávěl. Vím, že mistrovství vyhrál a je chvályhodné, že 11 let na to je znovu ve finále.

Ve čtyřhře jste ale spolu v Ostravě nehráli. Proč? A plánujete si spolu ještě na turnajích zahrát?
Nehráli, já jsem původně ani na turnaji neměl startovat skrz moje zdravotní komplikace, a proto jsem se soustředil pouze na dvouhru a nezatěžoval tělo i čtyřhrou. Já doufám, že nám to vyjde a ještě si spolu zahrajeme. Uvidíme, kde se dostaneme, ale myslím, že to na nějakém turnaji vyjde.

Jak jste dával dohromady kalendář? Nepřemýšlel jste o tom, že byste raději zkusil štěstí na challengerech v Praze?
Kalendář dávám pořád dokupy, protože po koronavirové pauze je to velmi těžké naplánovat, jelikož člověk nemá nikde nic jisté. Byl jsem zraněný, takže jsem si šel zkusit zahrát do Ostravy. V Praze bych si rád zahrál, turnaje tam mám velmi rád, ale bohužel mi nebyla nabídnutá možnost a zápis do kvalifikace jsem nestíhal kvůli mistrovství. Je sice fajn, že challengery v Česku jsou, ale pokud se nedostane volná karta, tak je velmi těžké se dostat skrz kvalitní obsazení.

Ovlivnila vás hodně koronavirová pauza? Jak jste trénoval? Měl jste zajištěny dobré podmínky?
Koronavirová pauza nebyla asi pro nikoho příjemná. Já jsem se v té době zranil a přišel jsem o všechny domácí turnaje. Takže jsem tréninku moc nedal, spíš jsem se léčil a lítal po fyzioterapeutech. Každopádně už je to snad za námi a já si jenom přeji, ať se život a tenisová tour vrátí zpátky do normálu.

Jak to máte na kurtech v Ostravě rád? Vyhovují vám tamní podmínky?
Ostravu mám velmi rád. Mohl jsem spát doma ve Fulneku a mít tu domácí atmosféru, což bylo super. Kurty znám také dobře, takže se tam rád vracím.

V České republice se budou hrát po dvou pražských turnajích ještě další dva challengery - v Prostějově a v Ostravě. Chystáte se na nich nastoupit?
Rád bych si na nich zahrál, ale volnou kartu jsem nedostal. Jsem velmi zklamaný, třeba se to ještě nějak vyvine a dostanu se alespoň do kvalifikace v Prostějově nebo v Ostravě. Ale momentálně jsou tu karty rozdané jiným hráčům.

*V příštím týdnu se Vít Kopřiva představí na turnaji ITF v polské Poznani s dotací 25 000 USD. 

Cesta Víta Kopřivy MČR v Ostravě
Finále – Vít Kopřiva - Jaroslav Pospíšil 6:4, 6:1
Semifinále – Vít Kopřiva - Matěj Vocel 7:5, 6:0
Čtvrtfinále – Vít Kopřiva - Jiří Jeníček 6:0, 6:0
2. kolo – Vít Kopřiva - Tomáš Jiroušek 6:4, 6:1
1. kolo – Vít Kopřiva - Marek Řeháček 6:1, 6:1