Speciální případ Kitzbühel: mnoho nejistých účastí i menší prize money

- Marek Bartošík

Souběžně s druhým týdnem grandslamového US Open se v rakouském Kitzbühelu uskuteční antukový turnaj kategorie ATP Tour 250. Mezi přihlášenými figuruje řada hvězd, včetně tří členů Top 10. Pořadatelé se ale vysněných jmen v pavouku dočkají jedině tehdy, když tenisté neuspějí na newyorském grandslamu. Tentokrát je nemůžou nalákat ani na větší finanční odměny – ty budou pro vítěze oproti loňsku přibližně čtvrtinové.

Alexander Zverev, Matteo Berrettini, Roberto Bautista Agut a především obhájce trofeje a domácí miláček Dominic Thiem figurují ve startovní listině turnaje ATP v Kitzbühelu, který se uskuteční od 8. září.

Časově se tak překrývá s druhým týdnem grandslamového US Open, kde se většina potenciálních účastníků turnaje v Rakousku taktéž nachází v seznamu přihlášených.

Situace je skutečně výjimečná a pořadatelům nezbývá než bezmocně čekat na výsledky z New Yorku. Do Kitzbühelu budou moci odcestovat pouze hráči, kteří vypadnou v prvním týdnu US Open, tedy nepostoupí do osmifinále.

Světová trojka Thiem tam bude bezesporu patřit k největším favoritům, jeho pozice je ještě upevněna absencí Rogera Federera a Rafaela Nadala. Ačkoliv Rakušan loni na zmíněném grandslamu vypadl už v prvním kole, šance na podobné překvapení je letos velmi malá.

Na US Open se z potenciálních účastníků akce v Kitzbühelu představí také světová sedmička Alexander Zverev, osmička Matteo Berrettini, dvanáctka Roberto Bautista Agut, třináctka Diego Schwartzman či čtrnáctka Andrej Rubljov. Celkově jde o šestnáct ze sedmnácti „potvrzených“ účastníků, výčet uzavírá 31. tenista žebříčku Kei Nišikori.

Ojedinělou výjimkou je jedenáctý hráč rankingu Fabio Fognini, který cestu do Spojených států odpískal.

Turnaje v Kitzbühelu se zúčastní celkem 28 singlistů – 17 si místo v hlavní soutěži zajistí přímo díky žebříčku, 6 přes kvalifikaci a 5 díky divoké kartě. Do deblové soutěže naskočí 16 párů.

Tenisté budou hrát o skromnější finanční odměny, než byli v posledních letech zvyklí, což už dříve odhadoval čtyřnásobný grandslamový vítěz Jim Courier. Zatímco loni získal šampion v Kitzbühelu přes 90 tisíc eur, nyní na něho čeká pouze necelých 25 tisíc. Finalista zinkasuje méně než 20 tisíc namísto loňských bezmála 49 tisíc eur. Naopak mírně si polepší vyřazení v prvním kole.