Super tiebreak od titulu! Kvitová v Německu ztratila vedení ve finále

- Radek Štohl

Petra Kvitová na prvním ze dvou exhibičních turnajů Bett1 Aces Berlin skončila těsně pod vrcholem. Třicetiletá Češka v přeloženém finálovém zápase hraném na tvrdém povrchu ztratila vedení se světovou pětkou Elinou Svitolinovou, se kterou prohrála 6:3, 1:6, 5:10

Finálový duel se měl původně odehrát ve středu na trávě, vinou nepříznivého počasí se však přesunul na páteční odpolední termín. Utkání na tvrdém povrchu v hangáru na bývalém letišti Tempelhof začalo krátce před tři čtvrtě na dvě. A nové podmínky více vyhovovaly Elině Svitolinové.

Úvod zápasu byl ve znamení horších vystoupení na servisu. Během prvních šesti gemů zápasu bylo k vidění hned pět brejků, servis si udržela pouze Petra Kvitová za stavu 1:1. O čtyři gemy později měla Češka další problémy, v dlouhé hře však odvrátila dva brejkboly, což jí také dopomohlo k zisku první sady.

Druhý set lépe začala Svitolinová. Světová pětka ve druhém gemu vybojovala brejk, vzápětí zažehnala dvě šance protihráčky. Před Kvitovou se objevila velká šance na snížení za stavu 1:3 z jejího pohledu, nevyužila ovšem tři brejkboly za sebou, následně počtvrté v duelu přišla o servis.

O vítězce prvního dílu exhibice v Berlíně rozhodl super tiebreak. V průběhu úvodních čtyřech výměn se udály tři minibrejky, dva na své konto získala Svitolinová, která ve zbytku zápasu nepřišla o jediný míček na podání. Kvitové se naopak nevydařila výměna za stavu 7:5 pro Ukrajinku, jež si náskok pohlídala.