Hráčům se do Ameriky moc nechce. Vynechat US Open hodlá i Djokovič

- Jan Vojkůvka

Vrhnout se zpět do kolotoče cestování a hraní na turnajích, nebo si dobře rozmýšlet, kam se člověk vydá? Otázka, která trápí mnoho předních tenistů. A světová jednička Novak Djokovič není výjimkou. Dokonce zvažuje, že by vynechal část sezony, pokud se tedy rozběhne.

Předně je potřeba říci, že zatím není jisté, kdy se tenisová sezona znovu rozběhne. Pokud se však stane podle plánu na začátku srpna, bude na hráče a hráčky čekat série turnajů ve Spojených státech.

To se úplně nezamlouvá ženské světové jedničce Ashleigh Bartyové, která zvažuje, zda tyto podniky nevynechat. A v podobném duchu hovoří i mužská jednička Novak Djokovič. Ten také není nakloněn účasti na US Open a dalších amerických turnajích.

Kromě otázek bezpečnosti jsou důvodem i opatření. Neví se totiž, zda budou muset hráči podstoupit čtrnáctidenní karanténu, zároveň by kvůli pandemii koronaviru měli být tenisté testováni několikrát týdně a do Spojených států by s nimi mohl přicestovat jen jeden člen týmu.

I kvůli těmto faktům Novak Djokovič zvažuje, že případný letošní ročník US Open vynechá a bude se soustředit na antukovou část sezony, jež by se měla hrát v září a vyvrcholit na French Open.

„Většina hráčů, se kterými jsem mluvil, reagovala na cestu do Ameriky negativně a nejraději by tam nejeli,“ poodhalil v rozhovoru pro RTS.

„Za sebe mohu říct, pokud se situace nezmění, tak pro mě sezona bude pokračovat na antuce na začátku září,“ připustil Srb s tím, že by US Open a další americké turnaje vynechal.

„V tuto chvíli je cesta do New Yorku nepředstavitelná,“ vysvětloval. „Nemohli byste jít na Manhattan, museli byste spát v hotelu na letišti, vzít s sebou jen jednoho člověka. Nebyla by tam žádná média, žádné návštěvy... Pravděpodobně byste museli být 14 dní v karanténě a nejspíš byste v těch dnech ani nesměli na žádný kurt, kde byste trénovali.“

To jsou podle Djokoviče podmínky, které se neslučují s účastí na jednom z největších turnajů světa. „Jsou to až extrémní podmínky, ve kterých by se muselo hrát. Nevím, jestli by to bylo udržitelné.“

Zcela ovšem šanci, že by si v New Yorku zahrál, nezahazuje. „Samozřejmě, že bychom se všichni chtěli vrátit, co nejdříve. Ještě před US Open a doufám, že se tak stane. Ale musí vzniknout nějaké kompromisy a dohody mezi organizátory a hráči. Jestli se tak stane? Uvidíme,“ krčil rameny.