Váhání hvězdy. Bude pokračování sezony bez světové jedničky?

- Jan Vojkůvka

Obezřetnost je důležitá. Tímto jediným slovem se dá zhodnotit současné váhání mnoha hráčů, kteří by nechtěli uspěchat restartování sezony. Mezi ně se zařadila i světová jednička Ashleigh Bartyová, která má ohledně pokračování sezony ve Spojených státech pochybnosti.

Spojené státy jsou pandemií koronaviru aktuálně nejvíce zasaženou zemí světa. Virem se nakazily téměř dva miliony lidí a nemoci podlehlo 110 tisíc obyvatel tohoto státu. Přesto se Američané nehodlají vzdát naděje a chtějí od začátku srpna hostit největší tenisové turnaje s vyvrcholením na US Open.

To se ovšem nezamlouvá mnohým tenistům, kteří zjišťují, jak by vůbec takové akce probíhaly. A nejde ani tak o možnost, že by se hrálo před prázdnými tribunami. Problémy mohou nastat zejména s tím, že by si tenisté nemohli s sebou vzít své týmy. A také s tím, že pandemie koronaviru není ve Spojených státech prozatím ani zdaleka na ústupu.

„Je vzrušující, že znovu začínáme mluvit o tom, že bychom začali hrát a že vše vypadá na dobré cestě,“ uvedla Bartyová. „Ale musím porozumět všem informacím od WTA a USTA (Americká tenisová asociace) než se rozhodnu o účasti na amerických turnajích,“ přiznala.

Vítězka French Open tak připustila, že by se americké podniky mohly uskutečnit, pokud se budou konat, bez ní. Tedy bez ženské světové jedničky.

Jak již bylo zmíněno, jde o samotný průběh nemoci a o situaci s realizačními týmy. Bartyovou, a mnohé další, zajímá, jak by restart sezony mohl zasáhnout její tým. Reagovala tak na slova Torbena Beltze, trenéra Donny Vekičové, jenž uvedl, že s hráči bude moci cestovat jen jeden člen týmu.

A Bartyovou zajímá, zda je to pravda, a zároveň, zda by pro člena (či členy) týmu platila stejná pravidla jako pro tenisty. Zmiňuje se zejména výjimka z povinné čtrnáctidenní karantény po přicestování do země, kterou by měli dostat hráči.

Australanka zároveň svými pochybnostmi navázala na slova Rafaela Nadala, podle něhož by neměla být sezona restartována do té doby, než budou moci mezi turnaji cestovat všichni tenisté. Sám Španěl navíc řekl, že kdyby se US Open hrálo nyní, do New Yorku by rozhodně necestoval.

Očekává se, že USTA rozhodne o osudu letošního ročníku US Open v polovině tohoto měsíce. Může nastat situace, kdy by sezona pokračovala bez ženské světové jedničky, jež nad svou případnou účastí ve Spojených státech váhá?