ITF oznámila kritéria kvalifikace na olympiádu. Jak jsou na tom Češi?

- Jan Vojkůvka

Olympijské hry v japonském Tokiu se měly konat už letos v létě. Pandemie koronaviru však změnila plány i u nejsledovanější sportovní akce planety. Mezinárodní tenisová federace musela na vzniklou situaci reagovat a odhalila nový klíč, podle něhož se pod pěti kruhy bude startovat.

Jako finálový termín, během nějž se tenisté mohou do Tokia kvalifikovat, zvolila ITF 7. června 2021. V daný termín se na japonské hry kvalifikuje 56 nejlepších singlistů na žebříčcích ATP a WTA.

Platí přitom, že za jednu zemi může startovat maximálně kvartet mužů a stejný počet žen. Ve výsledku to znamená, že za Českou republiku by na olympiádě mohly v tuto chvíli startovat pouze Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Markéta Vondroušová a Karolína Muchová.

Naopak Barbora Strýcová, jež figuruje na 31. místě, Marie Bouzková, které patří 47. příčka, a 54. hráčka žebříčku Kateřina Siniaková, by se do Tokia už nedostaly, byť kritérium žebříčkového postavení splňují.

Mezi muži by se na olympiádu dostal Jiří Veselý, byť figuruje až na 65. místě světa, ale mohl by těžit z toho, že například Francie, Spojené státy či Španělsko mají na žebříčku mezi 56 nejlepšími hráči více než čtyři tenisty.

Kromě 56 míst z žebříčku je ještě ve hře 8 míst od ITF, z nichž 6 náleží pro kontinentální kvalifikace a další dvě místa jsou určeny pro případné divoké karty. Té by rád využil například Roger Federer.

Na olympijských hrách se budou, pochopitelně, hrát i čtyřhry. Do soutěží mužů a žen se podívá shodně 32 párů, přičemž elitní desítka obou žebříčků má své pozice zajištěné. Pro český tenis to znamená, že by se na olympiádu určitě dostal pár Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou a kvalifikovala by se i Barbora Strýcová.

Strýcová by si mohla jako spoluhráčku vybrat jakoukoliv českou tenistku, která na žebříčku dvouhry či čtyřhry figuruje mezi prvními 300 hráčkami.

Mezi muži je situace komplikovanější. Roman Jebavý je až na 90. místě světa a další Čech, Zdeněk Kolář, až ve třetí stovce. Pokud by si Jebavý výrazně nevylepšil žebříček, do Tokia by se s jistotou nepodíval.

A to by mělo vliv i na soutěž smíšené čtyřhry. Do té by se mohl tím pádem podívat pouze jeden český pár, avšak pouze za předpokladu, že by součet žebříčkových postavení Jiřího Veselého a jeho případné partnerky, pronikl mezi 16 vybraných týmů pro mix.