Když Lendl dobyl první grandslam. Otočil legendární zápas s McEnroem

- Radek Štohl

Přihodilo se to před dlouhými šestatřiceti lety. Pro Ivana Lendla se však jednalo o nezapomenutelný zážitek. Ve finále mužské dvouhry French Open tehdy prohrával s Johnem McEnroem 0:2 na sety, po famózním obratu však získal první grandslamový titul kariéry.

Vraťme se do tehdejší doby. O post světové jedničky se předháněli John McEnroe a Ivan Lendl, před zahájením druhého grandslamu roku si lépe vedl McEnroe. Američan přesto nebyl jednoznačným favoritem na titul, proti němu především stála jeho bilance na antuce. Před turnajem hrál čtyřikrát na French Open, dvakrát došel do čtvrtfinále. Lendl naopak v sezóně 1981 prošel do finále, ve kterém v pěti setech padl s Björnem Borgem.

McEnroe přesto měl důvody věřit: Na Roland Garros přijel bez jediné porážky, Lendla porazil v uplynulých čtyřech střetnutích, včetně dvou zápasů na antuce. O rok zkušenější hráč také měl v kapse pět grandslamových titulů, zatímco tenista pocházející z Ostravy na ten svůj první stále čekal, když před zápasem prohrál všechny čtyři finálové duely na turnajích velké čtyřky.

A co se týkalo French Open 1984? Oba při cestě do finále přišli o jedinou sadu. Duel tak bez pochyb sliboval zajímavou podívanou.

Úvodní polovina zápasu vypadala jednoznačně, John McEnroe si kráčel pro první grandslamovou trofej na Roland Garros. K vítězství v úvodních dvou setech, které skončily 6:3, 6:2, si pomohl útočným stylem, kvalitním servisem a přesnými voleji.

Zápas se začal otáčet na začátku třetího dějství, kdy McEnroe ztrácel  temperament. Lendl ke všemu parádním forhendem využil šanci na 4:2. Českého rodáka nezastavil ani brzký brejk soupeře, kontroval stejným způsobem a zvítězil 6:4.

Sebevědomí Lendla šlo nahoru, McEnroe naopak začal ztrácet na jistotě servisu. Zatímco v prvním setu měl po prvním podání 90% úspěšných míčků, postupně to došlo jen k 60%, což ho dostávalo pod tlak. Američan přesto získal vedení 4:2, o gem později měl příležitost na další brejk. Lendl ale udržel nervy a chvíli poté srovnal na 4:4. Set nakonec vybojoval mladší z hráčů, který srovnal na 2:2 na sety.

Závěrečná sada byla rovněž vyrovnaná. McEnroe si vypracoval dva brejkboly na 4:3, nevyužil však ani jeden z nich. Lendl naopak uspěl na returnu ve dvanácté hře, zásluhou čehož dokonal parádní obrat.