Blíží se revoluce? S průlomovým nápadem Federera se ztotožňuje i šéf WTA

- Jan Havlovic

Nápad Rogera Federera o sloučení tenisových organizací ATP a WTA nabírá reálnějších rozměrů. Záměr se zamlouvá jak šéfovi ATP Andreovi Gaudenzimu, tak také vedoucímu ženské tenisové organizace Stevu Simonovi. „V této chvíli dává spojení největší smysl,“ uvedl první muž WTA, který zároveň dodal, že případné spojení bude provázet dlouhá a trnitá cesta.

Roger Federer, jeden z nejrespektovanějších mužů v aktuálním tenisovém světě, zveřejnil na konci dubna na sociálních sítích myšlenku o spojení dvou předních tenisových organizací. Sloučení ATP a WTA se v té době zamlouvalo i jeho tenisovým kolegům, včetně Petry Kvitové

Nyní se ukazuje, že nápad, který vznikl v reakci na aktuální koronavirovou krizi, může dostat v příštích měsících reálné obrysy. Šéf ATP Andrea Gaudenzi se již k tomuto tématu vyjádřil pozitivně, podobně reagoval i první muž WTA Steve Simon.

„Nikdy jsem z úplného spojení neměl strach. Naopak bych byl tím prvním, kdo by tento nápad podpořil. Samozřejmě to bude dlouhá a trnitá cesta, ale myslím si, že v této chvíli dává spojení největší smysl,“ uvedl tenisový funkcionář, který zároveň dodal, že žádná konkrétní jednání se mezi těmito organizacemi aktuálně nevedou. 

Simon zároveň fanoušky ubezpečil, že jeho organizace se nedostane vinou koronavirové pandemie do finančních problémů. V potenciálním sloučení dvou asociací vidí spíše obchodní příležitosti. „Tohle není o záchraně WTA, my to zvládneme. Teď máme jedinou příležitost udělat ty správné věci a spojit se,“ vyzdvihuje Simon ideální načasování pro klíčové rozhodnutí.

Obě tenisové asociace mají své vlastní vedení, své vlastní závazky, avšak nastalá doba může skutečně přinést revoluční sloučení, které by proměnilo prostředí profesionálního tenisu. „Pokud se dohodneme na společných cílech, pak se může spojení značně urychlit,“ dodává Simon závěrem.

Pro sloučení ATP a WTA se souhlasně vyjádřili kromě Rogera Federera a Petry Kvitové také Rafael Nadal, Simona Halepová, Nick Kyrgios, Belinda Bencicová a další osobnosti z tenisového světa.