Revoluce tenisu? Federer volá po sjednocení ATP a WTA

- Jan Vojkůvka

V době celosvětové krize, kterou způsobila pandemie koronaviru, nastal čas na razantní změny. To je i názor Rogera Federera, který veřejně vyzval ke spojení tenisových asociací mužů a žen. A takřka okamžitě získal ohromnou podporu svých tenisových kolegů.

„Docela by mě zajímalo... jsem jediný, kdo si myslí, že teď je ten správný čas spojit mužský a ženský tenis pod jednu organizaci?“ napsal švýcarský tenista na svém Twitteru a svou myšlenku dál rozvedl.

„Představuji si spojení ATP a WTA. Nemluvím o tom, aby muži a ženy hráli proti sobě, ale aby se tyto dvě asociace spojily a vznikl společný tenisový okruh. I pro fanoušky je to teď matoucí. Jsou rozdílné systémy žebříčků, rozdílná loga, webové stránky, turnajové kategorie,“ rozepsal se v několika příspěvcích.

„Už se to mělo stát dávno, ale možná je právě teď ten pravý čas. Procházíme těžkými časy a to i ve sportu, a můžeme se vrátit buď se dvěma oslabenými těly nebo s jedním, opravdu silným, tělem,“ dodal.

Jeho nápad si okamžitě získal spoustu příznivců a to i mezi samotnými tenisty. Podporu mu vyjádřil například Rafael Nadal. „Bylo by skvělé, kdybychom z téhle krize vyšli se spojeným mužským a ženským tenisem pouze pod jednou organizací,“ napsal Španěl.

Souhlasně se vyjádřila i Petra Kvitová, která jeho úvahu okomentovala na Twitteru slovy: „Zvedněte ruce, pokud s ním souhlasíte,“ k čemuž připojila emotikon zvednuté dlaně.

Pro spojení jsou také například Simona Halepová, Nick Kyrgios, Belinda Bencicová, legendy jako Billie Jean Kingová či Barbara Schettová a mnozí další z prostředí tenisového světa.

Může však k takové revoluční změně dojít? Obě tenisové asociace mají své vlastní vedení, své vlastní závazky a dozajista i své vlastní výhody. Pokud by však hlasy těch nejlepších hráčů a hráček sílily, tenis se skutečně může dočkat něčeho mimořádného.