Virtuální turnaj v Madridu: Přemožitelka Plíškové vydřela semifinále. Kdo Francouzku doplnil?

- Radek Štohl

První ročník virtuálního turnaje v Madridu poznal své semifinalisty. Andy Murray se Stefanosem Tsitsipasem potvrdili roli favoritů, ani gem neztratil David Goffin. V ženské části byly k vidění dva tiebreaky, jeden z nich zvládla také přemožitelka Karolíny Plíškové Fiona Ferrová.

Úvodní zápas čtvrtfinále obstarali Andy Murray s Alexanderem Zverevem. Murray získal úvodních šest fiftýnů, postupem času se propracoval k vedení 5:0 a 15:0. Pomyslného kanára však nenadělil. Zásluhou dvaceti vítězných úderů Zvereva nakonec porazil 6:1.

Posléze se do boje o semifinále pustila Kiki Bertensová, která v základní skupině neztratila jediný gem, a Belinda Bencicová. Tenistky si při svých podáních vedly stoprocentně až do desáté hry, kdy Bertensová zaúřadovala na returnu a postoupila mezi čtyři nejlepší tenistky. „Musím tady obhájit titul," smála se loňská vítězka ženské dvouhry v Madridu. „Před turnajem jsem však na playstationu nikdy nehrála," přiznala Nizozemka.

Druhým mužským semifinalistou se stal Stefanos Tsitsipas. Řecký tenista ve čtvrtfinále s Davidem Ferrerem odvrátil všechny tři brejkboly, první úspěch na returnu si připsal v pátém gemu. Tsitsipas za stavu 5:2 promarnil dva mečboly, po tom třetím se radoval z postupu.

Největší drama nabídlo celkově čtvrtfinále mezi Biancou AndreescuovouSoranou Cirsteaovou. Hráčky během celého setu nenabídly jediný brejkbol, za stavu 6:5 a 30:0 byla Andreescuová blízko mečbolům, soupeřka však získala čtyři míčky v řadě. Vítězka loňského US Open rovněž měla lepší začátek tiebreaku, ani brzký minibrejk jí k úspěšnému konci nestačil.

První technické problémy nastaly v zápase Diego SchwartzmanaFabiem Fogninim. Hra se po necelých třech gemech musela opakovat, hrálo se jen do tří vítězných gemů, ve kterých jednoznačně uspěl Schwartzman. Oficiální výsledek byl pro Argentince uznaný jako 6:3.

Drtivého vítězství se dočkala Caroline Wozniacká. Bývalá světová jednička v duelu s Johannou Kontaovou vyhrála úvodních jedenáct výměn zápasu, celkově přišla o pouhé čtyři fiftýny. Zápas o semifinále trval pouhých sedm minut.

Poslední semifinalistkou ženské dvouhry se stala Fiona Ferrová. Přemožitelka Karolíny Plíškové ze základní skupiny si ve vyrovnaném, leč velmi rychle odehraném čtvrtfinále poradila s Donnou Vekičovou v tiebreaku, za stavu 4:3 ve zkrácené hře si pomohla dvěma esy v řadě. Jak Ferrová přiznala v pozápasovém rozhovoru, některé vítězné míčky Vekičové se překvapivě počítaly na její stranu.

Zápasy ATP nabídly jednoznačné průběhy. Dominantní byl také David Goffin, který smetl Benoita Paireho 6:0. Goffin uhrál pětadvacet fiftýnů, svému soupeři povolil pouhých šest.

Semifinálové dvojice:

Středeční program
ATP
A. Murray – A. Zverev 6:1
Tsitsipas – Ferrer 6:2
Schwartzman – Fognini 6:3
Goffin – Paire 6:0

WTA
Bertensová – Bencicová 6:4
Cirsteaová – Andreescuová 7:6(4)
Wozniacká – Kontaová 6:0
Ferrová – Vekičová 7:6(3)