„Mary, Mary!“ neslo se ochozy. Cítím se tu jako doma, přiznala Bouzková a chystá se na obhajobu

- Filip Lefenda

Marie Bouzková má za sebou premiérové finále turnaje WTA v kariéře. Jednadvacetiletá Češka věří, že si dobrou „mexickou“ formu z Monterrey přenese i do nadcházejícího podniku v Guadalajaře, který se koná příští týden.

Češka došla v Monterrey do finále bez ztráty jediného setu. Ve finále pak zatápěla nejvýše nasazené Ukrajince Svitolinové, dramatickou bitvu ale po třech hodinách těsně prohrála.

Přesto to byla ona, kdo si získal srdce mexických fanoušků. A to hlavně tehdy, když k nim začala během závěrečného ceremoniálu mluvit ve španělštině. „Možná budu znít trochu legračně, ale v pořádku,“ smála se Bouzková.

„Mám ráda, když můžu někoho rozesmát v jeho vlastním jazyce. Mnohokrát jsem mluvila španělsky se Sarou Sorribesovou Tormovou (španělská tenistka, 83. místo na žebříčku WTA – pozn. redakce) a vždy to skončilo tím, že jsem vymyslela nějaké nové slovo, nebo improvizovala tak, že jsem anglické slůvko vyslovila španělským přízvukem,“ bavila ochozy od pondělí 47. hráčka světa, jež je nově na svém maximu.

O premiérový průnik mezi elitní padesátku se Bouzková zasloužila mimo jiné i prvním letošním vítězstvím nad protivnicí z TOP 20. V bitvě o finále totiž zaskočila favorizovanou Britku Johannu Kontaovou. „Bolelo ji koleno. Byl to pro mě psychicky těžký zápas, protože i když jsem věděla, že není stoprocentně fit, bude se rvát, aby to zvládla,“ vzpomínala v rozhovoru pro web WTA Bouzková.

„Když jsem vyhrála, byla jsem opravdu šťastná. Bylo to hodně emotivní, především díky fanouškům, kteří mě ve velkém podporovali. Jsou skvělí,“ vysekla pražská rodačka poklonu mexickému obecenstvu a pokračovala: „Je to úžasné. Jako mladší jsem turnaje WTA sledovala v televizi a najednou jsem postoupila do finále. Je to zvláštní,“ přiznala aktuální česká šestka.

Celkově letos Bouzková vyhrála z patnácti odehraných duelů devět. „V Brisbane jsem začala dobře, prošla jsem kvalifikací. Hned několikrát jsem měla velmi těžký los, ale dala jsem si za cíl se poučit,“ vzpomínala na prohraná klání z prvních kol, kdy jí byly soupeřkami Američanky Keysová s Bellisovou, či Japonka Ósakaová. „Snažila jsem se zůstat pozitivní a vzít si ze zápasů to dobré. A myslím, že se mi to podařilo. Tvrdě jsem na sobě pracovala a v Monterrey se vše sešlo,“ libovala si Češka, která jen těsně nedosáhla na první velký turnajový vavřín.

„I tak mi toho finále hrozně moc dalo. Ze začátku to nebylo snadné, pak se to ale zlepšilo a zadělali jsme s Elinou na skvělou show,“ hodnotila tři hodiny trvající mač. Ukrajinská favoritka, nově pátá hráčka světa, ho vyhrála po setech 7:5, 4:6 a 6:4.

Další turnaj čeká na Bouzkovou příští týden v Guadalajaře. Na turnaji s dotací 125 tisíc amerických dolarů, jenž by se dal označit „ženským challengerem“, bude obhajovat loňské finále. „Cítím se tu jako doma. Vyhlédli jsme si loni jednu restauraci, kde jsme se spřátelili s majitelem. Ten se pak chodil dívat na mé zápasy,“ těší se na další výzvu talentovaná „Mary“.

„Od mých deseti let, kdy jsem přicestovala do Spojených států, mi každý říkal Mary. Přezdívka už mi zůstala,“ vysvětluje Bouzková. „Osobně dávám přednost Marii, ale jelikož jsem pro většinu Mary, držím se toho,“ narážela i na svůj hashtag #TeamMary na sociálních sítích, který je čím dál užívanějším.

Ve složitých dobách, kdy světové dění paralyzuje šířící se koronavirus, myslí na své zdraví i sportovci. „Máma mi posílá zprávy a neustále mi připomíná, abych si myla ruce a nekousala si nehty. Táta se zase ujišťuje, že to opravdu dělám,“ odlehčila na závěr s úsměvem Bouzková.