Skvělé finále! Bouzková trápila světovou sedmičku, ta vyhrála až po třech hodinách

- Filip Lefenda

Marie Bouzková na svůj premiérový singlový titul z okruhu WTA nedosáhla. Jednadvacetiletá Češka podlehla v dech beroucím finále v Monterrey nasazené jedničce Elině Svitolinové, s níž prohrála po rovných třech hodinách 5:7, 6:4 a 4:6.

Duel začal dlouhým úvodním gemem, v němž využila Bouzková až sedmý brejkbol. Svůj lup následně na servisu potvrdila, o dvě hry později už ale bylo srovnáno.

Za stavu 3:3 mohla jít Bouzková znovu do vedení, stav 40:30 na příjmu ale v zisk gemu nezužitkovala. Dvě výhody měla v následující hře na returnu i Svitolinová, rovněž Ukrajinka ale šance nevyužila.

Klíčový okamžik se tak zrodil za stavu 5:6 z pohledu Bouzkové. Češka šla servírovat na udržení se v sadě a za stavu 30:0 byla blízko tiebreaku. V té době měla pražská rodačka na síti dvě smeče, Ukrajinka ale obě vrátila – tu druhou dokonce vítězným bekhendovým prohozem. Místo tří gembolů tak byla započata série čtyř vyhraných výměn nasazené jedničky, která brala dlouhou úvodní sadu poměrem 7:5.

S Bouzkovou první ztracený set na turnaji nezamával. Česká hráčka se i nadále prezentovala agresivní hrou podpořenou bravurní defenzívou. V prvním gemu sice Marie dva brejkboly neproměnila, za stavu 3:3 už si ale vedla lépe.

Za stavu 5:3 pak mohla Bouzková zakončit sadu na returnu, Svitolinová si ale skrze dva odvrácené brejkboly ještě vynutila pokračování sady. O gem později ovšem ztratila Bouzková na servisu jediný fiftýn a poslala dramatické finále do rozhodujícího dějství.

Ten načala turnajová devítka bleskovým brejkem, Svitolinová ale oplácela stejnou mincí – ba co více, světová sedmička po rebrejku připravila o čtyři roky mladší protivnici o podání i ve čtvrtém gemu. Za stavu 5:2 pro Svitolinovou se zdálo, že konec duelu je pouze otázkou času. Bouzková se ale ještě přihlásila o slovo a brejkem na 5:4 zadělala fantastickými vítěznými údery na drama.

To ale trvalo jen chvíli. Češka totiž brejk nepotvrdila a naděje na premiérový titul tak po rovných třech hodinách pohasly. Přesto se za svůj výkon nemusí Bouzková stydět, u sítě jej uznale ocenila i zkušenější protivnice, která se na svou čtrnáctou trofej z profesionálního okruhu pořádně nadřela.

Abierto GNP Seguros, Monterrey (ženy, MEX, 275 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Elina Svitolinová (UKR, 7.) – MARIE BOUZKOVÁ (57.) 7:5, 4:6, 6:4