WTA

Boj o titul a účast v TOP 50! Bouzková v Mexiku vybojovala první finále

- Radek Štohl

Marie Bouzková se na turnaji v mexickém Monterrey poprvé v kariéře probojovala do finále WTA. Česká tenistka v semifinále dvouhry porazila druhou nasazenou Johannu Kontaovou 6:3, 6:4. Jednadvacetiletá hráčka se o titul utká s Elinou Svitolinovou.

Dosud největšího úspěchu Marie Bouzková dosáhla loni v Torontu. Na prestižním turnaji zvládla dvoukolovou kvalifikaci, od druhého zápasu v hlavní soutěži vyřadila tři grandslamové vítězky v řadě. V semifinále zatápěla Sereně Williamsové, se kterou nakonec prohrála 6:1, 3:6, 3:6.

Během uplynulých sedmi měsíců však nedokázala pořádně prorazit, jen dvakrát vyhrála dva zápasy v hlavní soutěži za sebou. Vše se ale změnilo. Na probíhajícím turnaji v mexickém Monterrey, kde si v úvodním kole musela počkat až na třetí soupeřku (Kristínu Kučovou). Následně přehrála Anna Karolínu Schmiedlovou, Ja-fan Wang a v sobotu také šestnáctou hráčku světa Johannu Kontaovou. Všechny zápasy přitom zvládla bez ztráty setu.

Bouzková začala své druhé semifinále na okruhu WTA přesvědčivě. Během úvodních třech gemů na podání přišla o tři fiftýny, v následující hře se dočkala prvního brejkbolu, který také zužitkovala. Úvodní komplikace nastaly až za stavu 5:3. Hrozbu protihráčky odvrátila, o chvíli později využila druhý setbol.

<

Do druhého setu Češka musela vstoupit později, Johanna Kontaová se po konci první sady nechala ošetřovat, Bouzkovou to však příliš nerozhodilo. Hned na začátku mohla získat druhý brejk, v dané chvíli ale svoji příležitost nezužitkovala. Situace se opakovala v dlouhé páté hře, kterou Kontaová nakonec ustrážila.

O vítězce dějství tak rozhodl závěr. Johanna Kontaová v osmém gemu nevyužila dva brejkboly, Marie Bouzková naopak v následující hře druhou šanci proměnila. Česká tenistka ještě za stavu 5:4 při vlastním servisu musela zažehnat naději Kontaové, o několik míčků později svůj mečbol využila po chybě protihráčky do autu.

Marie Bouzková tak sobotní výhrou nezaznamenala jen postup do finále, ale také žebříčkový posun. Během pondělí se poprvé v kariéře podívá do elitní padesátky, konkrétně bude nejhůře na sedmačtyřicátém místě. V případě titulu by byla ještě o tři pozice výše.

WTA

Abierto GNP Seguros, Monterrey (ženy, MEX, 275 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (57.) [9] – Johanna Kontaová (GBR, 16.) 6:3, 6:4