WTA

Bouřlivý postup Bouzkové. Tři soupeřky a chvála umpirové rozhodčí

- Radek Štohl

Začátek letošního března byl pro Marii Bouzkovou netradiční. Jednadvacetiletá Češka se na podniku v mexickém Monterrey utkala až s třetí soupeřkou v osudí, kterou byla šťastná poražená z kvalifikace Kristína Kučová. Bouzková se slovenskou protihráčkou nezaváhala a po setech 6:4, 6:2 si připsala první výhru v hlavní soutěži WTA od loňského září.

Vše začalo sobotním losem. Marie Bouzková se v úvodním zápase hlavní soutěže měla utkat s Arantxou Rusovou, z čehož brzy sešlo. Z turnaje se odhlásila původně třetí nasazená Julia Putincevová, což Bouzkovou dostalo na pozici poslední nasazené hráčky podniku.

Posunula se pavoukem, z čehož vyplynul duel se Zarinou Dijasovou. Ani další Kazašku mezi nejlepšími nevyzvala, Dijasová se odhlásila kvůli zranění. Bouzková se tak během pondělního dne dozvěděla jméno třetí soupeřky, kterou byla lucky luser Kristína Kučová. Se zkušenější protihráčkou již své utkání absolvovala. 

Devátá nasazená měla na úvod problémy. Hned ve třetí hře odvrátila tři brejkboly v řadě, a celkově šest příležitostí protihráčky. O dva gemy později již svůj servis ztratila, v pravou chvíli ale zabrala a získala rebrejk. Stejný okamžik se přihodil za stavu 4:4, Bouzková následně také zásluhou tří es v řadě ukončila první set.

Druhou sadu začala Češka brejkem. Ačkoliv o výhodu přišla ve čtvrtém gemu, vzápětí po druhé využité šanci znovu soupeřce odskočila. V sedmé hře popáté dokázala vzít Slovence podání, v následujícím gemu servírovala na postup.

Bouzková během závěrečného gemu nepřišla o jediný fiftýn. A to i přes skutečnost, že v průběhu osmé hry se musela opakovat druhá výměna. Úder z rakety Kučové byl zahlášený jako chybný, umpirová rozhodčí ho ovšem opravila. Jeho milimetrový dopad vzápětí potvrdilo jestřábí oko. Přesnost umpirové sudí po zápase ke všemu ocenila samotná Bouzková. „Měla jste dobrý odhad. Pravděpodobně to byla nejlepší oprava, kterou jsem kdy viděla," prohlásila Češka s tradičním úsměvem.

Usmívat se mohla také zásluhou postupu. V dalším kole ji ale bude čekat složitější soupeřka. O první čtvrtfinále sezóny WTA se utká s Annou Karolínou Schmiedlovou.

Abierto GNP Seguros, Monterrey (ženy, MEX, 275 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Kristína Kučová (SVK, 173.) – MARIE BOUZKOVÁ (57.) 4:6, 2:6