Chci skončit za svých podmínek, nevzdává Tommy Haas snahu o comeback

- Jan Vojkůvka

Nikdy nevyhrál grandslamový titul, přesto zanechal v pamětích tenisových fanoušků nesmazatelnou stopu jako dříč a srdcař, který svou bojovnost přetavil až ve druhé místo ve světovém žebříčku. Německý tenista Tommy Haas stále nevzdává naději, že by se mohl ještě jednou vrátit.

Na světě není tolik tenistů, kteří by měli až takové problémy se zdravím jako Němec Tommy Haas, jedna z legend světového tenisu. Během dvacetileté kariéry musel podstoupit celkem devět operací a poslední letos v dubnu, kdy ho čekal zákrok prstu u nohy, jenž ho vyřadil na minimálně dalšího půl roku ze hry.

Pro spoustu hráčů by to v tak pokročilém věku byl důvod skončit. Ne však pro Haase, který hrál naposledy v říjnu roku 2015. Tehdy musel na operaci kvůli utrženému vazu na pravé noze a byl dlouhodobě na marodce. Když následně přišla další operace, o níž jsme se zmínili v úvodu, Haas nadále doufal, že ještě bude moci hrát.

Jeho návrat na kurty by mohl proběhnout v průběhu následujících měsíců, nejreálněji se však ukazuje možnost, že by to na dvorcích zkusil od začátku příští sezony. „Vím, že existuje šance, že se už nevrátím a vím, že to bude velmi náročný úkol dostat se zpátky, ale v mé mysli jsem připraven to zkusit,“ řekl v dubnu letošního roku pro web ATP.

A zdá se, že Haas, vítěz 15 turnajů ATP, skutečně svůj návrat uskuteční. Na sociálních sítích před dvěma dny své fanoušky ujistil, že stále pracuje na tom, aby se mohl vráti. „Stále zkouším dělat vše, abych mohl skončit za mých podmínek,“ vzkázal.

Skončit za jeho podmínek znamená jediné - ukončit svou bohatou kariéru na dvorcích. Nám nezbývá než doufat, že osmatřicetiletý Haas skutečně ještě předvede na kurtech svou mistrovskou hru, kterou bavil v uplynulých dvaceti letech na okruhu ATP.