Na růžovo! Turnaj WTA bude ve znamení boje proti rakovině

- Filip Lefenda

Šňůra turnajů WTA má po Australian Open ještě týden volno, už příští týden se ale na dvou místech rozjedou nové akce. Jednou takovou bude podnik v thajském městě Hua Hin, kterému dali pro letošní rok organizátoři charitativní háv.

Turnaj s dotací 275 tisíc amerických dolarů (přibližně 6,26 milionů korun), jenž se bude konat ve dnech 8. až 16. února, bude mít, mimo jiné, za úkol zvýšit povědomí o rakovině prsu. Z tohoto důvodu byly letos kurty obarveny na růžovo. Část výnosů z prodeje vstupenek pak poputuje na konto vybrané charitativní organizace.

„Myslíme, že je to fantastický nápad. Jako pořadatelé sportovní akce světové úrovně chceme udělat něco pro boj s nemocí, která postihuje nejen zde v Thajsku, ale i po celém světě, celou řadu žen. Kurty vypadají skvěle, těšíme se na úžasný tenis,“ oznámil Paradorn Srichaphan, někdejší devátý hráč žebříčku ATP, jenž je na turnaji „pravou rukou“ ředitele Victora Ruize.

„Přivítáme zde několik skvělých hráček. Na našich poutavých růžových kurtech budou bojovat hvězdy jako Elina Svitolinová či Sam Stosurová,“ pochvaluje si pro web WTA turnajový ředitel. „Za tuto možnost děkujeme sponzorům i thajské vládě,“ dodal Ruiz.

Spolu se zmíněnými bude na podniku kategorie WTA International startovat třeba i čtvrtfinalistka Roland Garros a čtrnáctá hráčka žebříčku Petra Martičová či populární Číňanka Saj-saj Čeng.

Rakovina prsu postihuje každoročně více než 2 miliony žen po celém světě a má na svědomí vůbec nejvyšší počet úmrtí souvisejících s rakovinou. Šanci na přežití výrazně zvyšuje její včasné diagnostikování. Šíření povědomí o této nemoci mezi veřejnost má tak obrovský význam.