Sáhnutí na botu jako fyzické napadení? Djokoviče udivila možnost bizarní pokuty

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič dokázal poosmé v kariéře vyhrát Australian Open, během své cesty na vrchol však nebyl vždy úplně klidný. Během finále proti Dominicu Thiemovi, které vyhrál 3:2 na sety, trochu ztratil nervy a pronesl ironickou poznámku k rozhodčímu, přičemž ho poklepal po noze. A to by mohlo Djokovičovi přinést problémy.

Sám Djokovič se té možnosti dost divil. Skutečně by mohlo být poplácání nohy, respektive boty, bráno jako fyzické napadení? Objevily se totiž zmínky, že by Srb měl obdržet pokutu.

„Za to, že jsem se dotkl jeho boty? Nevím, nějak jsem nevěděl, že je to zakázáno,“ divil se během tiskové konference.

Během druhého setu finále proti Thiemovi obdržel Djokovič dvě varování. V přestávce mezi gemy, kdy se vydal ke své lavičce, pronesl k rozhodčímu Damienu Dumusoisovi: „Skvělá práce. Udělal jsi se slavným. Výborně, chlape,“ a poklepal několikrát umpirovému sudímu na nohu.

Turnajová pravidla hovoří o tom, že hráči nesmí fyzicky napadnout, respektive se dotknout, žádného rozhodčího, soupeře či diváka. A to pod hrozbou pokuty ve výši 20 tisíc dolarů. Když uslyšel, že někteří volají po aplikování tohoto pravidla i za incident s Dumusoisem, nestačil se divit.

„Myslím, že to byl hezký, přátelský dotyk. Nebyl jsem nijak agresivní, abych porušil pravidla o fyzickém napadení,“ hájil se Djokovič. „Pouze jsem nemohl uvěřit tomu, že jsem dostal varování za překročení časového limitu. Trochu mě to rozrušilo. To bylo vše.“

„Sice jsme spolu měli pár výměn názorů, ale ani verbálně jsem ho nenapadl. Za to bych dostal varování, kdybych to udělal,“ podotkl. „Teď mu mohu snad jen poděkovat, že mi neudělil varování za to, že jsem se dotkl jeho boty,“ poznamenal.