Australian Open: Djokovič kráčí v Melbourne za obhajobou! Federera porazil ve třech setech

- Redakce

Novak Djokovič je prvním finalistou mužské dvouhry na letošním Australian Open! Obhájce titulu porazil v souboji dvou tenisových legend Švýcara Rogera Federera ve třech setech a přiblížil se zisku sedmnácté grandslamové trofeje. Ve dvouhře žen je první finalistkou Američanka Sofia Keninová, která zaskočila světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. V boji o titul narazí na Španělku Muguruzaovou, přemožitelku Rumunky Halepové. Barbora Krejčíková a Chorvat Mektič dominovali ve čtvrtfinále mixu proti páru N. Kičenoková, Bopanna, když ztratili jen dva gemy. Linda Fruhvirtová byla blízko účast v grandslamovém finále, ale s lotyšskou parťačkou Bartoneovou promarnily dva mečboly a končí v semifinále.

Krejčíková je v semifinále mixu
Barbora Krejčíková a Chorvat Nikola Mektič hladce přehráli ukrajinsko-indickou dvojici N. Kičenoková, Bopanna 6:0, 6:2 a na Australian Open si zahrají semifinále smíšené čtyřhry. Čtyřiadvacetiletá Krejčíková nastoupila v Melbourne už ke svému třináctému zápasu, připsala si jedenáctou výhru (dvouhra 4:1, čtyřhra 4:1, mix 3:0). V semifinále narazí česká tenistka s Chorvatem na kanadsko-finské duo Dabrowská, Kontinen.

Článek o Barboře Krejčíkové si můžete přečíst zde.

Fruhvirtová končí před branami finále
Linda Fruhvirtová se do deblového finále v rámci juniorské soutěže na Australian Open nepodívá. Čtrnáctiletá tenistka společně s Lotyškou Bartoneovou byly blízko vítězství, když měly dva mečboly a v rozhodujícím supertiebreaku vedly 7:1 a 8:4. Soupeřky Ealaová s Nugrohovou ale dokázaly vývoj zápasu otočit a po výhře 1:6, 7:5 a 10:8 postupují do deblového finále.

Djokovič porazil Federera a je ve finále
Prvním finalistou mužského singlu na letošním Australian Open je Novak Djokovič (2.). Druhý hráč světa si v úvodním semifinále poradil v Rod Laver Areně se Švýcarem Rogerem Federerem (3.), kterého porazil ve třech setech – 7:6(1), 6:4, 6:3 a udělal další krok za obhajobou loňského titulu.

Do úvodní sady jubilejního padesátého vzájemného střetnutí Federera s Djokovičem vstoupil lépe švýcarský tenista, který si vypracoval vedení 4:1. Dvaatřicetiletý Srb nicméně dokázal srovnat a v tiebreaku dominoval v poměru 7:1. 

Další průběh semifinálového střetnutí byl v režii Djokoviče, kterému stačilo v každém setu jednou brejknout soupeře a dovedl zápas do vítězného konce. Světová dvojka udělala další krok za obhajobou loňského titulu, v Melbourne si zahraje o titul již poosmé a bude hájit stoprocentní bilanci z finálových duelů na tomto grandslamu. 

Jeho soupeřem v titulovém zápase bude lepší z dvojice Dominic Thiem/Alexander Zverev. 

Keninová porazila Bartyovou!
Sofia Keninová (15.) si zahraje o grandslamovou trofej! Jednadvacetiletá Američanka porazila v semifinále Australian Open domácí Ashleigh Bartyovou (1.) za hodinu a 48 minut 7:6(6), 7:5. Keninová odvrátila v obou setech po dvou setbolech, v žebříčku se poprvé v kariéře posune do elitní desítky.

Deblista Polášek finále nevybojoval
Slovák Filip Polášek a Chorvat Ivan Dodig podlehli v semifinále Australian Open domácímu páru Max Purcell, Luke Saville 7:6(7), 3:6 a 4:6. Australské divoké karty jsou senzací turnaje, jelikož hrají téměř výhradně na challengerech, kde od loňského ledna ukořistily už osm titulů. O nejcennější možnost trofej si zahrají proti britsko-americké dvojici Salisbury, Ram. Slovenský specialista na čtyřhru Polášek hrál po Wimbledonu 2019 své druhé semifinále na grandslamu, stejně jako v Londýně ale neuspěl. Pozitivem pro něj může být, že se pevně uchytil v elitní desítce žebříčku.

Článek o Filipu Poláškovi si můžete přečíst zde.

Rod Laver Arena (1:00)
Dodig, Polášek (CRO/SVK) [4] – Purcell, Saville (oba AUS) [WC] 7:6(7), 3:6, 4:6
Ashleigh Bartyová (AUS) [1] – Sofia Keninová (USA) [14] 6:7(6), 5:7
Simona Halepová (ROU) [4] – Garbiňe Muguruzaová (ESP) 6:7(8), 5:7

Večerní program (7:30)
Roger Federer (SUI) [3] – Novak Djokovič (SRB) [2] 6:7(1), 4:6, 3:6

Margaret Court Arena (1:00)
Ram, Salisbury (USA/GBR) [11] – Bublik, Kukuškin (oba KAZ) 4:6, 6:3, 6:4
KREJČÍKOVÁ, Mektič (CRO) [5] – Kičenoková, Bopanna (UKR/IND) 6:0, 6:2
Čchan, Dodig (TPE/CRO) [6] – Dabrowská, Kontinen (CAN/FIN) [3] 5:7, 6:7(2)

Semifinále čtyřhry dívek 
Bartoneová (LAT), FRUHVIRTOVÁ [1] – Ealaová, Nugrohová (PHI/INA) 6:1, 5:7, 8:10