Místo finále selhání. Asi mě překvapilo, že v Austrálii svítí slunce, prohlásil Polášek

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Zdálo se, že Filipu Poláškovi a Ivanu Dodigovi přálo štěstí, když v semifinále Australian Open narazili na domácí divoké karty. Po více než dvouhodinovém očistci však Polášek opouštěl centrální dvorec Melbourne Parku zlomen. „Sotva jsem trefil servis. Tuto porážku budu mít v hlavě asi dlouho,“ litoval slovenský tenista.

Měla to být jeho hvězdná hodina, místo toho zažil Filip Polášek velké zklamání. Slovenský deblový specialista a jeho chorvatský parťák Ivan Dodig nepotvrdili v semifinále Australian Open roli favoritů proti domácí dvojici Max Purcell, Luke Saville a prohráli 7:6(7), 3:6 a 4:6.

Smutným hrdinou utkání byl čtyřiatřicetiletý Polášek, který si ve druhém ani třetím setu nepodržel servis – ztratil jich všech pět. Až do druhého dějství semifinále přitom chorvatsko-slovenské duo nepřišlo na turnaji o gem při vlastním podání ani jednou, nevyzráli na ně ani legendární bratři Bryanovi!

„Sotva jsem trefil servis. Tři na jednoho se hraje těžko, parťákovi jsem nepomohl. Krutě jsme za to zaplatili,“ popisoval jen několik desítek minut po těžké porážce Polášek, který si své selhání neumí vysvětlit.

„Nevím. Asi mě překvapilo, že v Austrálii svítí slunce,“ dodal trpce.

A kdo že to stál na druhé straně kurtu v aréně Roda Lavera? Divoké karty Purcell a Saville, kteří vypadali se svými dlouhými světlými vlasy a bílými kšiltovkami jako dvojčata, na okruhu ATP příliš známí nejsou. Sehraní jsou sice skvěle, dosud se však drželi téměř výhradně na challengerech.

Za posledních patnáct měsíců jich ukořistili hned devět, naposledy letos v Canbeře. „Působí bezstarostně. Mají větší sebevědomí než hráči, kteří sice posbírají na velkých turnajích více bodů, ale vyhrávají méně zápasů,“ analyzoval sílu nenápadného australského páru Polášek.

Když rozjetí Australané, jimž je pětadvacet a jednadvacet let, proměnili mečbol, oslavili velké vítězství výskokem ve stylu bratří Bryanů. Ve stejnou dobu zamlklý Polášek mizel do útrob arény, aby se pokusil vstřebat bolestivou porážku.

„V hlavě to asi budu mít dlouho, musím se s tím vyrovnat,“ přiznal tenista původem ze Zvolena.

Přes dnešní zklamání zahájili Dodig a Polášek, účastníci loňského Turnaje mistrů, sezónu skvěle. V Adelaide došli do finále, v Melbourne si připsali stejně jako na loňském Wimbledonu účast mezi nejlepší čtyřkou.

„Start je to určitě dobrý, před turnajem bychom semifinále brali,“ komentoval sám Polášek.

Ten už také vyhlíží nadcházející daviscupové střetnutí mezi Slovenskem a Českou republikou, které se uskuteční 6. a 7. března na antuce v Bratislavě.

„Jsem připravený. I kdyby mě kapitán (Dominik Hrbatý, pozn. red.) nenasadil, sednu si do první řady a budu fandit,“ neváhal s odpovědí na dotaz Tenisového světa Polášek.

„Museli byste se ale zeptat kapitána, jestli se mnou vůbec počítá. Psal, že bude sledovat až finále, tak doufám, že to dodržel a dnes se nedíval. Možná by mě pak nenominoval,“ poznamenal s nadsázkou vytáhlý Slovák.

Australian Open, Melbourne (muži, AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
Semifinále čtyřhry
Polášek, Dodig (SVK/CRO) [4] – Purcell, Saville (oba AUS) [WC] 7:6(7), 3:6, 4:6