Australian Open: Kvitová na Bartyovou nestačila. Ve čtyřhře Češky zářily

- redakce

V úterý bojovaly o postup do semifinále Australian Open čtyři české tenistky. Petra Kvitová podlehla domácí světové jedničce Ashleigh Bartyové ve dvou setech. Mezi nejlepší čtyřku v deblu proklouzla Barbora Strýcová společně se svou spoluhráčkou Su-wej Sie. Právě na Strýcovou a Sie narazí v semifinále česká dvojice Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, která přežila náročné čtvrtfinále.

Kvitová podlehla Bartyové
Petra Kvitová (8.) končí na Australian Open ve čtvrtfinále, v němž prohrála se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou 6:7(6) a 2:6. První set byl mimořádně vyrovnaný, Kvitová měla v tiebreaku za stavu 6:5 dokonce setbol na returnu. Ve druhém dějství Bartyová rychle odskočila do vedení 4:0, závěr zápasu už si pohlídala. Česká tenistka využila jen dva z dvanácti brejkbolů.

„Byl to těžký zápas, mohlo to být i finále grandslamu. Tiebreak jsem mohla vyhrát i já, bylo to opravdu o pár míčích. Možná jsem měla víc chodit k síti. Na druhou stranu mě soupeřka hodně tlačila za základní čáru, a proto nebylo snadné hnát se dopředu,“ zhodnotila Kvitová. (více ZDE)

Australanka, pro niž je to teprve druhé grandslamové semifinále v kariéře, se v dalším utkání střetne se Sofií Keninovou (15.).

Strýcová je v semifinále deblu
Barbora Strýcová a Su-wej Sie pokračují ve skvělých letošních výkonech, když ve čtvrtfinále Australian Open porazily americký pár Bradyová, Dolehideová dvakrát 6:2. Pro česko-tchajwanskou dvojici je to už osmé letošní vítězství.

„Hrály jsme perfektní zápas od začátku do konce, na soupeřky jsme vyzrály i takticky. Věděly jsme, že to proti nim bude těžké, protože hrají takový silový tenis,“ řekla Tenisovému světu Strýcová, která také okomentovala své příští soupeřky, krajanky Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou.

„Katka a Bára jsou ohromně těžkými soupeřkami, jsou sehrané. Bude to extrémně náročné i proto, že se známe,“ doplnila třiatřicetiletá tenistka.

Krejčíková se Siniakovou vybojovaly derby
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková udolaly v těžkém duelu kanadsko-lotyšský pár Dabrowská, Ostapenková 3:6, 6:2, 6:3 a poprvé si spolu zahrají semifinále Australian Open. Češky, jež v rozhodujícím setu dohnaly manko brejku, zabojují o místenku ve finále proti česko-tchajwanské dvojici Barbora Strýcová, Su-wej Sie.

„Všechny naše dosavadní zápasy na turnaji byly těžké, měly jsme co otáčet. Bylo super, že se to povedlo, ze dna jsme se dostaly velmi dobře. Dnes to od nás bylo lepší než v minulém utkání, kdy nás soupeřky hodně tlačily. Ani nevím, jak jsme to dokázaly otočit. Jsem moc ráda, že se to podařilo,“ těšilo Siniakovou.

Krejčíkové se daří i v mixu
Barbora Krejčíková a Chorvat Nikola Mektič si po vítězství 4:6, 6:4 a 10:8 nad americko-australskou dvojicí Anisimovová, Kyrgios zahrají čtvrtfinále smíšené čtyřhry na Australian Open. Narazí v něm na ukrajinsko-indický pár N. Kičenoková, Bopanna. Čtyřiadvacetiletá Češka letos vyhrála v Melbourne už 10 utkání (4 ve dvouhře, 4 ve čtyřhře a 2 v mixu).

Fruhvirtová porazila krajanky
Linda Fruhvirtová postupuje v juniorské části Australian Open ve čtyřhře do čtvrtfinále. Mladá česká tenistka s Lotyškou Kamilu Bartonovou porazily Češky Lavičkovou s Vidmanovou po bezmála dvouhodinovém boji po setech 6:7(4), 7:6(1) a 10:8.

Nosková je ve čtyřhře ve čtvrtfinále
Další českou tenistkou, která si v juniorské části Australian Open zahraje deblové čtvrtfinále, je Linda Nosková. Talentovaná tenistka spolu s Ruskou Selechmetěvovou porazily francouzsko-ruskou dvojici Morletová, Shnaiderová za 104 minut po setech 6:7(4), 7:5 a 10:8. Nosková se může ve čtvrtfinále těšit na vzájemný souboj s Lindou Fruhvirtovou.

Djokovič potvrdil roli favorita
Novak Djokovič (2.) je druhým semifinalistou mužské singlové části letošního Australian Open! Druhý nejlepší tenista světa porazil v úterním čtvrtfinále Kanaďana Milose Raonice (35.) za necelé tři hodiny po setech 6:4, 6:3, 7:6(1) a dle očekávání míří mezi nejlepší čtyřku. Dalším soupeřem Djokoviče v cestě za obhajobou loňského titulu bude Švýcar Roger Federer. Půjde již o padesátý vzájemný duel těchto dvou tenistů.

Federer odvrátil sedm mečbolů a je v semifinále!
Roger Federer (3.) je prvním semifinalistou mužské dvouhry na letošním Australian Open! Švýcarská tenisová legenda předvedla málo vídaný počin, když v duelu s Američanem Tennysem Sandgrenem (100.) odvrátila hned sedm mečbolů a otočila zápas ve svůj prospěch. Federer zvítězil po třech a půl hodinách po setech 6:3, 2:6, 2:6, 7:6(8) a 6:3.

Třetí hráč světa si vzal za stavu 6:3, 2:6 a 0:3 medical timeout a zdálo se, že se Sandgren postará o velké překvapení. Federer se však dokázal vrátit do zápasu a vše korunoval ve čtvrtém setu, ve kterém odvrátil tři mečboly v desáté hře a další čtyři mečboly v klíčovém tiebreaku. V rozhodující sadě již Švýcar dominoval a zajistil si postup mezi nejlepší čtyřku. Osmatřicetiletý tenista si zahraje v Melbourne již popatnácté v semifinále, jeho dalším soupeřem bude lepší z dvojice Raonic/Djokovič.

Keninová je první semifinalistkou
Sofia Keninová (15.) porazila ve čtvrtfinále Australian Open Uns Džabúrovou (78.) dvakrát 6:4 a poprvé v kariéře postupuje mezi nejlepší čtyřku na grandslamovém turnaji. Jednadvacetiletá Američanka, která zasypala Tunisanku 34 vítěznými údery, dosud byla nejlépe v osmifinále (Roland Garros 2019).

Rod Laver Arena (2:30)
Sofia Keninová (USA) [14] – Uns Džabúrová (TUN) 6:4, 6:4
Ashleigh Bartyová (AUS) [1] – PETRA KVITOVÁ [7] 7:6(6), 6:2
Tennys Sandgren (USA) – Roger Federer (SUI) [3] 3:6, 6:2, 6:2, 6:7(8), 3:6

Večerní program (9:00)
Milos Raonic (CAN) [32] – Novak Djokovič (SRB) [2] 4:6, 3:6, 6:7(1)
Purcell, Saville (AUS) [WC] – S. Gonzalez, K. Skupski (MEX/GBR) 6:2, 6:4

Margaret Court Arena (2:30)
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [4] – Dabrowská, Ostapenková (CAN/LAT) [6] 3:6, 6:2, 6:3
Arevalo, O'Mara (SAL/GBR) – Dodig, Polášek (CRO/SVK) [4] 3:6, 2:6
KREJČÍKOVÁ, Mektič (CRO) [5] – Anisimovová, Kyrgios (USA/AUS) 4:6, 6:4, 10:8

1573 Arena (2:00)
Kontinen, Struff (FIN/GER) – Ram, Salisbury (USA/GBR) 4:6, 4:6
Gauffová, McNallyová (obě USA) – Babosová, Mladenovicová (HUN/FRA) [2] 2:6, 4:6
Mooreová, Ebden (oba AUS) [WC] – Dabrowská (CAN), Kontinen (FIN) 5:7, 6:7(5)

Kurt č.3 (2:30)
Sie (TPE), STRÝCOVÁ [1] – Bradyová, Dolehideová (obě USA) 6:2, 6:2
Ch. Čchan, L. Čchan (TPE) [7] – Mertensová, Sabalenková (BEL/BLR) [3] 7:6(7), 6:2
Matteková-Sandsová, J. Murray (USA/GBR) – Ostapenková, Paes (LAT/IND) [WC] 6:2, 7:5
L. Čchan (TPE), Dodig (CRO) – Klepačová (SLO), Roger-Vasselin (FRA) 6:3, 4:6, 10:8

2. kolo dvouhry dívek
KRISTÝNA LAVIČKOVÁ – Victoria Jimenezová Kasincevová (AND) 6:7(5), 0:6

2. kolo čtyřhry dívek
Marletová, Šnaiderová (FRA/RUS) – NOSKOVÁ, Selechmetěvová (RUS) [6] 7:6(4), 5:7, 8:10
Bartoneová (LAT), L. FRUHVIRTOVÁ – LAVIČKOVÁ, VIDMANOVÁ 6:7(4), 7:6(1), 10:8

2. kolo čtyřhry juniorů
Kym, Stricker (oba SUI) – KRUMICH, Wong (HKG) 6:4, 6:4
Cobolli, Gigante (oba ITA) – SVRČINA, Von Der Schulenburt 4:6, 2:6