Pálila jsem to na lajny, ale soupeřka všechno vrátila, smutně líčila Kvitová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Nejen velmi silná soupeřka, ale i pomalejší kurt a nepříjemné slunce trápily Petru Kvitovou v neúspěšném čtvrtfinále Australian Open. Česká lvice držela své naděje proti Ashleigh Bartyové vysoko především v prvním setu, po veledůležitém tiebreaku se však tyto šance rozplynuly. „Stála proti mně tenistka, která je zaslouženě číslem jedna. Věřím, že teď vyhraje celý turnaj,“ pochválila svou přemožitelku Kvitová.

Loňský scénář se neopakoval. Petra Kvitová tentokrát srdce domácích fanoušků na Australian Open nezlomila a ve čtvrtfinále slavného turnaje prohrála se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou 6:7(6) a 2:6.

Už výsledek napovídá, že klíčový byl tiebreak prvního setu. V něm Kvitová vedla 3:1, posléze 3:2, ale právě v šesté výměně zkrácené hry předvedla třiadvacetiletá Bartyová nevídanou obranu – vynikající servis české tenistky vyškrábla na lajnu a po sérii dalších vynikajících defenzivních úderů si vynutila bekhendovou chybu Kvitové.

„Ani mi o tom fiftýnu nemluvte,“ litovala na pozápasové tiskové konferenci. „Samozřejmě byla hodně důležitá. Myslím, že jsem v ní udělala všechno správně. Pálila jsem míče na lajny, ale ona je stejně vrátila.“

Posléze se devětadvacetiletá Češka ještě dostala k setbolu, nadějně rozehranou výměnu však rychle ukončila příliš dlouhým forhendem. „Celkově jsem tak dobrý tiebreak nepředvedla hodně dlouho, což mrzí o to víc. Každý bod stál za to,“ uznala zklamaná Kvitová, jež v duelu využila jen dva z dvanácti brejkbolů.

Jako by nestačilo, že povrch je letos v Melbourne Parku pomalejší a že proti české bojovnici stála na druhé straně kurtu inteligentní a nezdolná Bartyová. Pořadatelé navíc atraktivní zápas dvou grandslamových šampionek naplánovali už na poledne, kdy silné slunce nejvíce komplikuje situaci hráček při servisu.

„Upřímně jsem nečekala, že budeme hrát přes den. I soupeřka měla sem tam problémy s podáním na té horší straně, ale výměny se vždy hrály,“ konstatovala Kvitová, která nehledě na prohru zaznamenala další skvělý turnaj.

„Samozřejmě jsem z porážky zklamaná, ale postup do čtvrtfinále je fajn. Hrála jsem v něm výborné utkání se skvělou soupeřkou, neúspěch mě rozhodně nesrazí na kolena. V předchozích zápasech se mi povedlo pár obratů. Mám teď nový tým, cítím novou energii. Postupně se zlepšuji v drobnostech a doufám, že se to v budoucnu projeví,“ vyslala pozitivní signál sympatická Češka.

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
Čtvrtfinále dvouhry
PETRA KVITOVÁ (8.) [7] – Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) [1] 6:7(6), 2:6