Češi v akci: Siniaková zvládla bláznivý zápas v Tokiu, postupuje také Pavlásek

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

Hojné zastoupení měli čeští tenisté ve středu na turnajích po celém světě. Již brzy ráno nastoupila Kateřina Siniaková k zápasu druhého kola v japonském Tokiu, kde po tříhodinové bitvě udolala v dramatickém střetnutí Američanku Chiricovou. V kanadském Quebecu uspěla Tereza Martincová, která vybojovala svou druhou účast ve čtvrtfinále turnaje WTA!

Siniaková postupuje ve dvouhře i ve čtyřhře

Kateřina Siniaková má za sebou v japonském Tokiu dlouhou tříhodinovou bitvu s Američankou Louisou Chiricovou, zápas ale mohl být o poznání kratší. Češka totiž po vyhrané první sadě vedla v té druhé už 5:2 a dvakrát tak podávala na vítězství. Ani jednu možnost však nevyužila, když v obou gemech na servisu uhrála v součtu jen jediný fiftýn. Zmar dokonala ve dvanácté hře, když se nechala brejknout potřetí v řadě a zápas tak šel nečekaně do třetího setu. Také v tom měla dlouho více ze hry dvacetiletá Siniaková, která měla za stavu 5:3 na příjmu mečbol, ten ale nevyužila. Následně promarnila královéhradecká rodačka na podání další kvarteto možností k ukončení střetnutí a po chvilce se dostala do složité situace, když prohrávala 5:6. Katka ovšem i přes dramatický průběh utkání nezpanikařila a čistou hrou zápas dotáhla do tiebreaku, jenž vyhrála 7:3. Zápas jako na houpačce tedy nakonec přeci jen vyzněl lépe pro Evropanku, která se však na postup nadřela více, než měla původně v plánu.

Rodačka z Hradce Králové se po náročném postupu ve dvouhře postavila po dvanácté hodině (SEČ) na kurt znovu, čekal ji totiž zápas prvního kola čtyřhry po boku Srbyk Krunićové. Česko-srbský pár však do utkání o postup do čtvrtfinále nevstoupil ideálně, v první sadě prohrál 3:6. Nasazený pár číslo tři se však poté dokázal vrátit do zápasu, když ve druhé sadě od stavu 1:2 dominoval, získal pět her v řadě a poslal zápas do supertiebreaku. V rozhodující fázi zápasu byly lepší opět Krunićová se Siniakovou, které si poměrem 10:3 zajistily postup do další fáze. 

Martincová po třísetovém boji postupuje v Québecu do čtvrtfinále

Druhé kolo si v Quebecu zahrála i další z mladých českých hráček, jedenadvacetiletá Tereza Martincová. Ta si na úvod hlavní soutěže poradila s další Češkou Barborou Krejčíkovou a v dalším zápase ji nečekala neznámá soupeřka. Stejně stará Jekatěrina Alexandrovová se totiř Martincové do cesty postavila hned dvakrát. Před třemi lety v Kazani vyhrála naše hráčka na půdě Alexandrovové ve třech setech, Rusce se podařila odveta letos ve francouzském Andrezieux-Boutheonu.

Do zápasu druhého kola vstoupila lépe česká tenistka, která dokázala v desáté hře úvodní sady prolomit podání své soupeřky a ujala se poměrem 6:4 vedení v zápase. Ve druhé sadě však měla navrch Alexandrovová, té se podařilo hned třikrát sebrat své soupeřce servis a poslala utkání do rozhodujícího setu! Ten rozhodl opět jediný brejk, který si vybojovala Martincová v deváté hře. Následně šla česká tenistka na podání a zápas dokázala doservírovat. Martincová si ve své druhé účasti ve čtvrtfinále na turnaji WTA zahraje s lepší z dvojice Pegulaová, Abandaová. 

Rozjetý Pavlásek, Šátral i Šafránek postupují do čtvrtfinále, Kolář ve Štětíně končí

V bosenské Banja Luce pokračuje tamní challenger a jeho hlavní soutěže se ve dvouhře účastní i tři čeští tenisté. Patrně nejlehčí los čekal ve druhém kole dvouhry Adam Pavláska. Aktuálně 106. hráč žebříčku, jenž hájí roli nasazené čtyřky turnaje, se potkal s Rakušanem Lenny Hampelem, který se do hlavní soutěže probojoval až z kvalifikace. 

Nebýt druhé sady, měl Pavlásek utkání s kvalifikantem Hampelem pevně v rukou. Úvodní set vyhrál 6:3, dvakrát sebral soupeři podání, sám odvrátil dva brejkboly a vše nasvědčovalo tomu, že tentokrát by mohl pošetřit důležité síly, když měl v nohách už tři sety s Mektičem. Jenže se tak nestalo, ve druhém dějství si oba tenisté jednou vyměnili podání a Hampel dotáhl duel do tiebreaku, v němž uspěl v poměru 7:4.

Pavlásek však prokázal své kvality a do třetího setu naskočil po hlavě. Hned v prvním gemu soupeře brejknul a když navíc přidal další proražení Rakušanova servisu ve třetí hře i s následným potvrzením, velmi rychle vedl 4:0. Duel následně bez větších problémů doservíroval, vyhrál třetí set 6:2 a nadále pracuje na tom, aby se vrátil do první světové stovky.

Po úspěšném tažení čtvrtým grandslamem sezóny v New Yorku, se český tenista Jan Šátral znovu vrací na antuku. Po slibném vítězství v úvodním kole nad nasazenou šestkou Martónem Fucsovicsem, ho čekal v dalším zápase nepříjemný Rumun Adrian Ungur. Po těžkém losu na startu bosenskéo challengeru tak na Šátrala čekal o něco jednodušší soupeř, nicméně jednoznačný zápas to rozhodně nebyl. Rumunský tenista v obou setech dokázal držet s Šátralem krok. Akutálně 182. tenista světového žebříčku však prokázal svou kvalitu, závěry setů zvládl lépe a po výsledku dvakrát 6:4 se raduje z postupu do čtvrtfinále, ve kterém narazí na Adama Pavláska!

Jako poslední z českých zástupců ve dvouhře v Banja Luce se ve středu představil Václav Šafránek. Dvaadvacetiletý hráč, který letos vyhrál již dva turnaje futures, ale dostal do druhého kola velice obtížného soupeře. Nebyl jím totiž nikdo jiný než španělský veterán, již osmatřicetiletý Ruben Ramirez-Hidalgo. Premiérový vzájemný souboj měl jasného favorita, nicméně Šafránek dokázal překvapit!

První set nabídl vyrovnanou partii, kterou musel rozhodnout až tiebreak, v němž měl aktuálně 303. hráč světového žebříčku v něktěrých momentech větší štěstí, a tak seu ujal vedení v zápase. Šafránek pokračoval v dobrém výkonu i ve druhém setu a hned ve druhém gemu dokázal prolomit podání svého soupeře. Český tenista si vytvořený náskok dokázal udržet, následně set dopodával a zajistil si postup do čtvrtfinále!

Do hry se ve středu dostal také Zdeněk Kolář, jeden z objevů letošní sezóny. Devatenáctiletý hráč, který letos nakoukl i do českého daviscupového výběru měl ve druhém kole challengeru poměrně příznivý los. Do cesty se totiž rodákovi z Bystřice nad Pernštejnem postavil Ital Salvatore Caruso, na žebříčku nacházející se až na začátku páté stovky. Kolář překvapil v prvním kole, ve kterém dokázal porazit Rusa Gabašviliho, 117. hráče světového žebříčku. Na podobný výkon však ve středečním utkání mladý český tenista nedokázal navázat. Ital získal první setu v poměru 6:4, i ve druhé sadě měl 401. hráč světového žebříčku navrch a po výsledku 6:4, 6:3 postupuje do čtvrtfinále polského challengeru. 

ATP/WTA

COUPE BANQUE NATIONALE, Québec City (ženy, hala - koberec, 250 000 USD)

2. kolo dvouhry

Alexandrovová Jekatěrina (RUS, 148.) - TEREZA MARTINCOVÁ (233.) 4:6, 6:1

1. kolo čtyřhry

Becková, Rodinová (GER/RUS) - Jakšićová (SRB), ŠTEFKOVÁ 4:6, 6:2, 11:13

HASHIMOTOV SOGYO JAPAN WOMEN´S, Tokio (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD)

2. kolo dvouhry

KATEŘINA SINIAKOVÁ (65.) - Louisa Chiricová (USA, 75.) 6:4, 5:7, 7:6 (3)

1. kolo čtyřhry

Doiová, Naraová (JPN) - Schuursová (NED), VORÁČOVÁ  5:7, 6:4, 4:10
Krunićová (SRB), SINIAKOVÁ - Melicharová, Wongteanchaiová (USA/THA) 3:6, 6:2, 10:3

CHALLENGER TOUR

Banja Luka Challenger 2016 (muži, antuka, 64 000 Eur)

2. kolo dvouhry

Lenny Hampel (AUT, 534.) - ADAM PAVLÁSEK (106.) 3:6, 7:6 (4), 2:6
JAN ŠÁTRAL (182.) - Adrian Ungur (ROU, 206.) 6:4, 6:4
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (303.) - Ruben Ramirez-Hidalgo (ESP, 148.) 7:6 (5), 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry

Janković, Krstin (SRB) - JEBAVÝ, ŠÁTRAL 4:6, 4:6

Pekao Szczecin Open, Polsko (muži, antuka, 106 500 Eur, 2. kolo dvouhry)

Salvatore Caruso (ITA, 401.) - ZDENĚK KOLÁŘ (262.) 6:4, 6:3

ITF/FUTURES

PENTA TRADING Říčany open 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

Více o říčanském turnaji v samostatném článku

Grand Prix Barrisol, Francie (muži, hala - tvrdý povrch, 25 000 USD, 1. kolo dvouhry)

TOMÁŠ PAPÍK (535.) - Hugo Nys (FRA, 413.) 6:4, 6:2

Nis Open, Srbsko (muži, 25 000 USD, antuka)

1. kolo dvouhry

Milan Drinić (SRB, 907.) - MICHAL SCHMID (792.) 6:1, 1:6, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry

SCHMID, Sikora (SVK) - Giustino, Grigoriu (ITA/ROU) 6:7(7), 6:1, 10:5

Egypt F24 Men´s Futures Káhira (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

JAROSLAV POSPÍŠIL (445.) - Nicolas Mateo Martinez (ARG, 804.) 6:1, 6:4
VÍT KOPŘIVA (708.) - Fermin Tenti (ARG, -) 6:0, 6:2

Megatennis Open, Maďarsko (muži, 10 000 USD, antuka)

1. kolo dvouhry

Thomas Statzberger (AUT, 981.) - PAVEL NEJEDLÝ (684.) 1:6, 5:7

2. kolo dvouhry

Patrik Fabián (SVK, 567.) - DAVID POLJAK (810.) 6:4, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry

KRSTEV, POLJAK - Godry, Szintai (HUN) 7:6 (3), 6:1

ENGIE OPEN DE BIARRITZ PAYS BASQUE (ženy, 100 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

Varvara Flinková (RUS, 309.) - TEREZA SMITKOVÁ (175.) 6:3, 6:3

Izida Cup, Bulharsko (ženy, antuka, 25 000 USD)

1. kolo dvouhry

Isabella Šinikovová (BUL, 145.) - KATEŘINA KRAMPEROVÁ (729.) 6:4, 7:5

Čtvrtfinále čtyřhry

KRAMPEROVÁ, Ormaecheaová (ARG) - Prenkovicová, Vangelovová (BUL) 3:6, 7:6 (2), 10:5

II. Vásárhely Open, Hodmezovaserhely (ženy, antuka, 25 000 USD, 2. kolo dvouhry)

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (332.) - Kristina Schmiedlová (SVK, 482.) 6:4, 3:6, 6:2
Akgul Amanmuradovová (UZB, 349.) - JESIKA MALEČKOVÁ (228.) 6:3, 4:6, 1:6