ITF v Říčanech: Žovincová překvapivě vypadla s Kilnarovou, dál jde dalších šest Češek

- Daniel Kubelka

Říčanský turnaj ITF vstupuje do druhého hracího dne hlavní soutěže. Bohaté české zastoupení bude mít singlová soutěž, ve které se ukáže hned tucet našich tenistek. Velký zápas pak čeká na teprve nedávno čtrnáctiletou Denisu Hindovou, kterou při její premiéře mezi dospělými čeká nasazená dvojka turnaje Magdalena Pantůčková.

Nedávná vítězka turnaje Livesport Prague Open, Magdalena Pantůčková, vstoupila úspěšně do turnaje v Říčanech. Nasazená dvojka se ve středečním zápase prvního kola se čtrnáctiletou Denisou Hindovou, která v hlavní soutěži startovala na divokou kartu. Pantůčková však ukázala svou kvalitu a svou soupeřku porazila po setech dvakrát 6:1. „Výsledek je ideální. Myslím, že jsem dnes hrála svojí hru, což rozhodlo," zhodnotila sedmnáctiletá česká naděje zápas prvního kola. 

 

Aneta Kladivová se do hlavní soutěže Penta Trading Říčany Open probojovala jako lucky loser a i v prvním kole se šestnáctiletá tenistka radovala z vítězství. Mladá tenisová naděje se utkala s o dva roky starší Soňjou Křtěnovou, která se pro změnu probojovala do hlavní soutěže díky divoké kartě od pořadatelů. V tomto zápase však měla jasně navrch Kladivová, která svou soupeřku dokázala hned ve druhé hře brejknout a první set ovládla v poměru 6:1. Druhá sada nabídla několik ztracených podání, šestnáctiletá Kladivová o své podání přišla pouze jednou, kdežto Křtěnová svůj servis neudržela hned čtyřikrát! Pro obě hráčky se jednalo o velmi pikantní utkání, neboť spolu nastupují v deblu. „Los nebyl úplně příjemný, neboť se Soňjou hrajeme debla, takže se známe a upřímně, raději bych si zahrála s někým jiným. Jsem však ráda, že postupuji do další fáze turnaje," okomentovala šestnáctiletá tenistka dnešní zápas. 

Diana Šumová nastoupila do zápasu prvního kola proti úspěšné kvalifikantce Nikole Tomanové a úvod zápasu ji nevyšel dle představ. Ještě předtím, než se dostala na správnou zápasovou teplotu, prohrála úvodní set 2:6. Ve druhé sadě se sice rychle ujala vedení 3:0 s výhodou dvou brejků, ale náskok neudržela a Tomanová rázem srovnala na 3:3. Od té chvíle však na kurtu dominovala jen favorizovaná Šumová, která devíti gemy v řadě vyhrála druhý set 6:3 a ve třetím nadělila soupeřce kanára. „Byl to těžký zápas, ve kterém jsem si velmi dobře zahrála. V prvním setu jsem se nemohla dostat do hry, nicméně postupem času jsem se rozehrála. Soupeřka rovněž polevila ze svého tempa, které nastolila v prvním setu. Utkání jsem zvládla, za což jsem velmi šťastná," zhodnotila Šumová zápas prvního kola. 

 

První odpolední várka zápasů přinesla tři duely s čistě českým zastoupením. Zrodilo se v nich také obrovské překvapení, když třetí nasazená Vendula Žovincová prohrála s Monikou Kilnarovou, která byla pasována do role velké outsiderky, ale favorizovanou soupeřku dokázala přehrát skutečně impozantním způsobem. Žovincová totiž ovládla první set 6:2 a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohl zrodit překvapivý výsledek. Jenže od druhé sady si Žovincová udržela jen dvakrát servis a k tomu přidala jeden úspěšný brejk. Zbývající gemy uhrála na svém podání nebo na returnu Kilnarová, která výborným výkonem postoupila do druhého kola po výhře 6:2, 6:1.

„Každá prohra se polyká těžce. Dnes mě to mrzí opravdu hodně, neboť jsem si utkání prohrála sama," uvedla Žovincová po utkání, ve kterém prohrála, ačkoliv se po vyhraném prvním setu dostala do vedení. 

K žádnému překvapení naopak nedošlo v utkání Miriam Kolodziejové proti Denise Pospíšilové, jež se do hlavní soutěže dostala jako šťastná poražená z kvalifikace a náhradnice za jednu z odstoupivších hráček. Kolodziejová své soupeřce nepovolila prakticky nic a porazila ji dvakrát 6:1. „Od pátku jsem prakticky netrénovala, neboť jsem chtěl rameno šetřit, takže jsem opravdu ráda, že jsem utkání zvládla a hlavně, že rameno ten nápor vydrželo," zhodnotila krátce Kolodziejová své vítězství v prvním kole Penta Trading Říčany Open.

Do další fáze turnaje prošla také úspěšná kvalifikantka Sabina Machalová. Osmnáctiletá tenistka plně využila losu, když nastoupila proti šestnáctileté divoké kartě Anetě Laboutkové a po vítězství 6:3, 7:5 připisuje další cenný bod do žebříčku a ráda by zopakovala úspěšnou cestu do čtvrtfinále z pražského turnaje, který hrála před dvěma týdny. „První set hodnotím velmi pozitivně, neboť jsem svou soupeřku tlačila, tvořila jsem hru. Ve druhém setu jsem vedla již 5:1, avšak poté jsem polevila, soupeřka mě začala tlačit, naštěstí jsem však závěr tohoto setu zvládla," zhodnotila Machalová utkání prvního kola. 

 

Postup do dalšího kola turnaje v Říčanech si zajistila také osmnáctiletá Barbora Miklová, která porazila v zápase prvního kola Slovenku Jarůškovou po setech 6:2, 7:5. „První set byl z mé strany poměrně dobrý, k tomu mi dopomohla také soupeřka, která dělala mnoho chyb. Ve druhém setu se soupeřka chytla, rázem jsem prohrávala 2:5 a rozhodně jsem nečekala, že jsem schopna skóre otočit, nicméně povedlo se," zhodnotila Miklová středeční utkání prvního kola. 

 

PENTA TRADING Říčany open 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

1. kolo dvouhry

NIKOLA TOMANOVÁ [Q] - DIANA ŠUMOVÁ 6:2, 3:6, 0:6
Caroline Wernerová (GER) - Anastasija Zarycká (UKR)[8] 6:7 (1), 4:6
ANETA KLADIVOVÁ [LL] - SONJA KŘTĚNOVÁ [WC] 6:1, 6:2
ANETA LABOUTKOVÁ [WC] - SABINA MACHALOVÁ [Q] 3:6, 5:7
DENISA POSPÍŠILOVÁ [LL] - MIRIAM KOLODZIEJOVÁ 1:6, 1:6
VENDULA ŽOVINCOVÁ [3] - MONIKA KILNAROVÁ 6:2, 2:6, 1:6
BARBORA MIKLOVÁ - Timea Jarůšková (SVK)[Q] 6:2, 7:5
DENISA HINDOVÁ [WC] - MAGDALENA PANTŮČKOVÁ [2] 1:6, 1:6

1. kolo čtyřhry

Janusková, Žuravlevová (CAN/RUS)[3] - Bekkerová (RUS), NOVOTNÁ 6:0, 6:2
HÁJKOVÁ, PROCHÁZKOVÁ - Gorlatsová, Zarycká (EST/UKR)[4]  6:3, 6:4