Denní menu, 6.1.2020: Plíškovy se Strýcovou začaly vítězně, Muchová končí. Rosol promarnil mečboly

- Filip Lefenda

Barbora Strýcová porazila na podniku v Brisbane i potřetí v kariéře Britku Kontaovou a zahraje si osmifinále. V tom mohla narazit na krajanku Karolínu Muchovou, ta ale svůj duel proti Američance Riskeové nezvládla. Úspěšný vstup do sezóny slaví rovněž sestry Plíškovy. Karolína uspěla na stejném místě v těžkém deblu, Kristýna pak v Šen-čenu přehrála bez ztráty podání Rumunku Beguovou. Blízko vítězství byl v Nové Kaledonii Lukáš Rosol, v rozhodujícím setu ale promarnil čtyři mečboly a nakonec ztratil duel skrze tiebreak.

NA ROZJEZD

05:00

STRÝCOVÁ VYZRÁLA NA KONTAOVOU I POTŘETÍ: Výborný vstup do sezóny má za sebou Barbora Strýcová (33.). Třiatřicetiletá Češka porazila v Brisbane i potřetí v kariéře Johannu Kontaovou (12.). Favorizovanou Britku přetlačila Strýcová za dvě a čtvrt hodiny 6:2, 3:6 a 6:3.

V prvním setu neztratila Strýcová servis, sama přitom na příjmu dvakrát loupila. Druhá sada byla jako přes kopírák, jen v opačném gardu, a tak se šlo do rozhodujícího dějství. V tom bylo k vidění hned šest ztracených podání. Strýcová si rychle vypracovala náskok 5:2 a servírovala na ukončení zápasu. První možnost sice nevyužila, vzápětí ale zkušená Češka světovou dvanáctku dorazila na returnu.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku. – Johanna Kontaová (GBR, 12.) x Barbora Strýcová (33.) 2:6, 6:3, 3:6

 

HLAVNÍ CHOD

07:45

MUCHOVÁ V BRISBANE PODLEHLA RISKEOVÉ: Karolína Muchová (21.) si na premiérové vítězství v letošním kalendářním roce musí počkat. Kometa loňské sezóny prohrála na podniku v australském Brisbane s Alison Riskeovou (18.) ze Spojených států a nenavázala tak na vzájemné vítězství z říjnového podniku WTA Elite Trophy. Riskeová vyhrála za hodinu a 19 minut 6:4 a 6:2 a vyzve v dalším kole Barboru Strýcovou. – Alison Riskeová (USA, 18.) x Karolína Muchová (21.) 6:4, 6:2

 

A KDO NEMÁ DOST...

06:15

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ ZNIČILA BEGUOVOU: Kristýna Plíšková (67.) vstoupila do turnaje v čínském Šen-čenu parádním způsobem. Česká tenistka porazila v duelu úvodního kola zkušenou Rumunku Irinu Beguovou (102.), která se do hlavní soutěže prodrala z kvalifikace. Plíšková nečelila v utkání jedinému brejkbolu, sama se pak zmocnila servisu soupeřky třikrát. Po hodině a sedmnácti minutách tak mohla slavit triumf dvakrát 6:3 a postup do osmifinále, v němž změří síly s běloruskou nasazenou dvojkou Sabalenkovou, jedenáctou hráčkou světa. – Kristýna Plíšková (67.) x Irina Beguová (ROU, 102.)

Češi v akci

Rosol zahodil mečboly a padl v tiebreaku rozhodujícího setu
Vyrovnané utkání s pořádně hořkým koncem má za sebou Lukáš Rosol (180.), jenž načal nový tenisový ročník na challengeru v Nové Kaledonii. Čtyřiatřicetiletý Čech vyzval v úvodním kole o pět let mladšího Argentince Marca Trungellitiho (209.), proti němuž získal poměrem 6:4 první set. Jihoameričan si následně díky jedinému brejku připsal na konto druhou sadu, ta třetí pak bez ztraceného podání dospěla až do tiebreaku. Rosol přitom vedl za stavu 5:4 a 6:5 hned dvakrát na příjmu 40:15, ani jeden ze čtyř mečbolů ale nevyužil. Tento fakt zřejmě na Rosola dolehl právě ve zkrácené hře, v níž neuhrál ani jeden míč.

Bouzková se kvalifikovala v Brisbane
Marie Bouzková (57.) si na turnaji v Brisbane zahraje stejně jako před rokem hlavní soutěž. Jednadvacetiletá Češka zvládla i své třetí kvalifikační vystoupení, když zdolala ve třech setech o rok starší Rusku Veroniku Kudermětovovou (41.) 7:5, 4:6 a 6:3. Los následně přisoudil Bouzkové pro první kolo Američanku Madison Keysovou (13.).

Kar. Plíšková vstoupila do sezóny výhrou v deblu
Ve dvouhře, v níž Karolína Plíšková obhajuje v Brisbane loňský titul, má v úvodním kole volný los, do australského podniku tak vstoupila sedmadvacetiletá Češka triumfem v deblu. V tom si připsala po boku Chorvatky Donny Vekičové cenný skalp tchajwanských sester Čchanových. Světové patnáctky přehrály prvně jmenované po setech 6:3, 3:6 a 10:7.

Krejčíková se Siniakovou prolétly do čtvrtfinále
Tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková si po vyřazení z dvouhry spravily v Šen-čenu chuť ve čtyřhře. Do té vstoupily členky druhého nejvýše nasazeného páru v pondělí hladkým vítězstvím nad německo-ruskou dvojicí Friedsamová, Gasparjanová. Tu Češky zdolaly za 52 minut 6:1, 6:2 a zahrají si čtvrtfinále. V tom na ně čekají Švédka Listerová s Američankou Santamariaovou.

Štyler padl na challengeru ve dvou tiebreacích
Ondřej Štyler (1919.) prohrál na challengeru v americkém městě Ann Arbor s Andrewem Fentym (1330.). Vyrovnaný duel devatenáctiletých držitelů divokých karet dospěl do dvou zkrácených her, v nichž byl pokaždé šťastnějším domácí tenista. Ten v utkání těžil zejména z vyššího procenta získaných míčů po druhém podání, jinak byl duel ve většině ukazatelů naprosto vyrovnaný. Štyler prohrál zápas, jenž trval dvě hodiny a pět minut a nabídl na každé straně jen po jednom ztraceném podání, 6:7(4) a 6:7(5).

ATP/WTA

Brisbane International (ženy, AUS, 1 434 900 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
Veronika Kudermětovová (RUS, 41.) – MARIE BOUZKOVÁ (57.) 5:7, 6:4, 3:6

1. kolo dvouhry
Johanna Kontaová (GBR, 12.) – BARBORA STRÝCOVÁ (33.) 2:6, 6:3, 3:6
Alison Riskeová (USA, 18.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (21.) 6:4, 6:2

1. kolo čtyřhry
KAR. PLÍŠKOVÁ, Vekičová (CRO) – H. Čchan, L. Čchan (obě TPE) 6:3, 3:6, 10:7

Shenzhen Open, Šen-čen (ženy, CHN, 651 750 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (67.) – Irina Beguová (ROU, 102.) 6:3, 6:3

1. kolo čtyřhry
Friedsamová (GER), Gasparjanová (RUS) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 1:6, 2:6

Challenger Tour

Internationaux BNP Paribas Nouvelle Caledonie (muži, NCA, 81 240 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
LUKÁŠ ROSOL (180.) – Marco Trungelliti (ARG, 209.) 6:4, 4:6, 6:7(0)

Oracle Pro Series Ann Arbor (muži, USA, 54 160 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo dvouhry
ONDŘEJ ŠTYLER (1919.) – Andrew Fenty (USA, 1330) 6:7(4), 6:7(5)