WTA

Skvělý start! Strýcová zdolala světovou dvanáctku i potřetí. Dojde na velké derby?

- Filip Lefenda

Výborný vstup do sezóny má za sebou Barbora Strýcová. Třiatřicetiletá Češka porazila v Brisbane i potřetí v kariéře světovou dvanáctku Johannu Kontaovou a postoupila do osmifinále, v němž může narazit na krajanku Karolínu Muchovou. Favorizovanou Britku přetlačila Strýcová za dvě a čtvrt hodiny 6:2, 3:6 a 6:3.

V prvním setu neztratila Strýcová servis, sama přitom na příjmu dvakrát loupila. Druhá sada byla jako přes kopírák, jen v opačném gardu, a tak se šlo do rozhodujícího dějství.

V tom bylo k vidění hned šest ztracených podání. Strýcová si rychle vypracovala náskok 5:2 a servírovala na ukončení zápasu. První možnost sice nevyužila, vzápětí ale zkušená Češka světovou dvanáctku dorazila na returnu.

Strýcová byla po většinu utkání lepší hráčkou. Ženu, která zakončila loňskou sezónu jako deblová světová jednička, zdobil lepší pohyb, Britka naproti tomu střádala větší počet nevynucených chyb. Kontaovou tak porazila Strýcová i ve třetím vzájemném duelu. Naposledy se tak stalo ve čtvrtfinále posledního Wimbledonu, po němž postoupila česká pětka ve dvouhře do svého premiérového grandslamového semifinále.

Barbora Strýcová, jež startuje v Brisbane po dlouhých osmi letech, zvládla i počtvrté nástrahy úvodního kola. O vyrovnání svého turnajového maxima, kterým je účast ve čtvrtfinále z roku 2011, si může Češka zahrát proti krajance Karolíně Muchové. O deset let mladší krajanka bojuje aktuálně o postup s Američankou Riskeovou.

Brisbane International (ženy, AUS, 1 434 900 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Johanna Kontaová (GBR, 12.) – BARBORA STRÝCOVÁ (33.) 2:6, 6:3, 3:6