Alizé Cornetová: Mých nejhorších šest měsíců života

- Jan Vojkůvka

Francouzská tenistka Alizé Cornetová se svěřila v exkluzivním blogu v projektu "behind the raquet" s nejhorším obdobím, jaké ve svém profesionálním životě prožila. Jednalo se o problémy s antidopingovou agenturou a ITF.

Cornetová v blogu popsala, jak na začátku roku 2018 byla ve velkých problémech s Mezinárodní tenisovou federací ITF, když ji hrozila dlouhá suspendace, jež by jí prakticky ukončila kariéru.

Zmeškala totiž tři dopingové kontroly a podle pravidel antidopingové agentury WADA jí hrozila až dvouletá suspendace. To by pro devětadvacetiletou tenistku mohlo znamenat i předčasný konec kariéry. Na kurty by se totiž musela vracet až ve 30 letech.

„V roce 2018 jsem obdržela své poslední oznámení, že jsem zmeškala antidopingovou kontrolu. Tím začalo mých nejtěžších šest měsíců života. Nevěděla jsem, jestli budu vůbec moci pokračovat v kariéře,“ napsala Cornetová.

„První varování bylo v listopadu 2016. Pamatuji si, že jsem měla brzký let a musela jsem vyrazit na letiště. Zapomněla jsem ale změnit svou dostupnost antidopingovému úředníkovi. Když přišli do mého domu, už jsem byla na cestě na letiště,“ pokračovala Cornetová, která navíc byla úředníky i trochu oklamána. „Zeptala jsem se, jestli se mám otočit a vrátit domů, ale řekli, že už by bylo pozdě a nebudou to počítat.“

Další problém, opět při cestě na letiště, přišel v červenci 2017. Cornetová znovu zapomněla změnit čas své dostupnosti. Tentokrát požádala, aby přijeli na letiště a provedli testování tam, ale kontroloři odmítli. Poté nastal u Cornetové věčný strach ohledně hrozby dalšího zmeškání kontroly a možných problémů. A nakonec přišel email, že zmeškala i třetí kontrolu.

„Nechápala jsem, jak je to možné, dávala jsem si pozor,“ popisuje Cornetová. „S ITF se nedalo mluvit, dostávala jsem jen automatické zprávy, ne od skutečného člověka. Podařilo se jim, že jsem se začala cítit beznadějně.“

„Neustále jsem byla unavená, naštvaná. Je vážně složité dávat dvanáct let vědět, kde se zrovna nacházíte, každý den, pořád dokola. Je normální, že člověk chybuje,“ píše Cornetová. „Nikdy jsem si nevzala ani paracetamol, když mě bolela hlava a najednou jsem čelila suspendaci za doping.“

k suspendaci ovšem nedošlo, Cornetová mohla nadále hrát. Stále však čekala na slyšení, kde se musela hájit. „Hrát v takové situaci bylo hrozně obtížné, moje hlava pořád myslela na to, co se může stát. Nakonec mě ale vyslyšeli a uvěřili mi a shledali mě nevinnou. Najednou jsem cítila, že jsem dostala druhou šanci, nový život. Vše, čeho nyní dosáhnu, je pro mě bonus,“ dodala.

Aktuálně 59. hráčka v uplynulé sezoně, sezoně po životní zkoušce, vybojovala 29 výher a utrpěla 26 porážek. Dostala se do finále v Lausanne, semifinále v Hobartu a čtvrtfinále v Eastbourne. V roce 2019 se pokusí bývalá světová jedenáctka své výkony ještě vylepšit a posunout se žebříčkem směrem nahoru.