ATP

Obří skandál na obzoru! Mafie si vyhlédla hráče TOP 30

- Radek Štohl

Tenisové prostředí musí zapomenout na klidné svátky. Jen týden před Štědrým dnem se podle německých médií rozkrývá manipulace se zápasy, do kterých mělo být zapleteno až 135 hráčů. Jedním z nich by měl být také člen TOP 30, který získal trofeje na okruhu ATP.

O celé záležitosti informovala televizní stanice ZDF a deník Die Welt. Podle jejich vyjádření se do boje proti sázkám zapojili vyšetřovatelé z Belgie, přidali se k nim také Francie, Španělsko nebo Spojené státy americké.

Jedním ze 135 hráčů z celého světa by údajně měl být také aktuální člen TOP 30, který se již pyšní několika tituly z ATP. Tím dalším je níže postavený německý tenista skrytý jako "Max H". Ačkoliv se již ví jeho totožnost, o aktuálním dění veřejně promlouvit nechtěl.

Současnou kauzu by měla mít na starosti jedna z arménských sázkových mafií. „Rozšířila se do sedmi zemí. Podvody měly závažný charakter a byly prováděny velmi strukturovaně," prohlásil zástupce belgického prokurátora.

Již na začátku letošního roku bylo zadrženo patnáct lidí, většinou se jednalo o Arménce. Dříve se mělo zatýkat také v Belgii, Nizozemsku či Bulharsku, takové spekulace však nebyly potvrzeny.

V minulosti se o spolupráci s vyšetřovacími orgány zasloužil Argentinec Marco Trungelliti, který na problémy s mafií upozornil. „Zápasy manipulují také hráči TOP 50. Nejde říci, že se to děje pouze na turnajích nižší kategorie. Ale všude," nechal se tehdy slyšet.