Nejhorší tenista historie? Ukrajinec prohrál všechny výměny v utkání!

- Michal Hladký

Na turnaji ITF v Dauhá s dotací 15 000 amerických dolarů se stala naprosto bizarní věc. Ukrajinský „tenista“ Artem Bahmet prohrál proti Thajci Krittinu Koajkulovi všechny výměny v utkání, čímž se zapsal do historie tohoto sportu.

Že Bahmet nebude představovat pro Krittina Koajkula v prvním kole kvalifikace turnaje v Dauhá větší problém, muselo být jasné již při rozehře. Ukrajinec totiž celý zápas působil dojmem, že v životě nedržel raketu v ruce. Když už se trefil do míčku, jen zřídka ho odehrál na stranu soupeře. Prostě komediální výstup, jaký Dauhá dlouhou dobu nezažilo a asi už ani nezažije.

Ukrajinský hráč prohrál s Thajcem z druhé tisícovky žebříčku ATP v jasné záležitosti dvakrát 0:6, když za 22 minut nevyhrál ani jednu výměnu! Do statistik se tedy toto utkání zapíše jako tzv. „golden match“. Těch se v historii odehrálo minimum, přesto ten poslední není ani rok starý. V březnu minulého roku prohrál stejným způsobem Francouz Freddy Prioton s krajanem Danem Addedem.

Relativně nedávno jsme mohli vidět podobnou situaci i v podání českého tenisty. Momentálně devětapadesátiletý Tomáš Fabián odehrál před třemi lety ve Francii „golden match“, v němž ho jasně porazil Francouz Benjamin Tullou. Do podobně nelichotivé situace se český hráč dostal i o měsíc později, tehdy mu však další Francouz Joffrey de Schepper dovolil uhrát jednu výměnu.

Jak je možné, že se tenista, který neodehrál jediný zápas na okruhu ITF (možná vůbec?), dostane do kvalifikace takového turnaje? Důvod je jednoduchý. Když turnaj neobsadí všechna místa v kvalifikaci, naskytne se možnost pro ostatní hráče, jimž stačí zaplatit startovné v řádu několika desítek euro. 

Co takovéto amatéry vede k tomu, aby si dobrovolně přišli pro prohru, se asi nedozvíme. Veřejností koluje i názor, že někteří z nich naskytnuté šance využívají k tomu, aby mohli vsázet proti sobě a vydělat si hezké peníze. Ať je to, jak chce, jedno jim upřít nelze — fanoušci se baví.