ATP

Tenista i filmová hvězda. Murray představil dokument o unikátním návratu

- Marek Bartošík

Když Andy Murray na letošním Australian Open v slzách naznačil, že ukončí kariéru, bralo se to jako velmi reálná věc. Britský tenista se ale během roku 2019 i díky unikátní operaci kyčle vrátil do tenisového kolotoče. V říjnu dokonce slavil singlový titul v Antverpách.

Je to paradoxní. Zatímco trápící se Andy Murray na lednovém Australian Open hovořil o konci kariéry, Tomáš Berdych v Melbourne předváděl skvělý tenis a postoupil do osmifinále. O deset měsíců později je český tenista již v tenisovém důchodu, naopak znovuzrozený Murray se těší na nadcházející sezónu.

A nejen to. Britský hrdina olympijských her 2012 a 2016 i Davis Cupu 2015 nyní vstoupil i na neprobádanou filmařskou půdu. Ze spolupráce se společností Amazon vzešel dokumentární film „Andy Murray: Resurfacing“. Snímek pokrývá období let 2017 až 2019, kdy Skot bojoval se zraněním kyčle.

„Od předních linií chirurgických divadel až k intimnímu domácímu prostředí žijeme spolu s Andym a pozorujeme ho v jeho zranitelnosti. Vidíme, proč se jeden z nejlepších britských sportovců historie pokusil o téměř nemožné, a sice o návrat ke sportu, který miluje,“ píše se na filmové databázi IMDb.

Dokument, který režírovala Olivia Cappucciniová, vyjde na placené videotéce Amazon Prime Video 29. listopadu tohoto roku.