Ostrý Piqué: Exhibiční Laver Cup? Španěl srovnal obě soutěže

- Radek Štohl

Tenisová sezóna je u konce. Po úvodním týdenním Davis Cupu se elitní tenisté dostanou k zaslouženému volnu, po kterém bude následovat opětovný dril. I přesto se však probouzí debata. Gerard Piqué, který se teprve nedávno zasloužil o nový formát týmové soutěže, by rád spojil Davis Cup a ATP Cup do čtrnáctidenního programu. Zároveň se vyjádřil k Rogeru Federerovi.

Vzbudil emoce. Na jedné straně došlo ke kladným ohlasům. Fanoušky především potěšily vyrovnané zápasy, které nabídly napínavé koncovky a také překvapivého finalistu z Kanady.

Na té druhé se objevila kritika. Byla spojována s neúčastí diváků. Ačkoliv Gerard Piqué na nedělní tiskové konferenci prohlásil, že 25 zápasů navštívilo 130 000 diváků (v průměru 5 200 na zápas), tak vyprodané byly pouze zápasy Španělska.

Spokojeného Piquého po neděli trápí jediná záležitost. Konání dvou týmových soutěží, které se ke všemu pořádají v krátkém časovém rozmezí. Již v lednu se do akce dostane ATP Cup. „Minulý rok jsme se snažili sednout s vedením ATP. Situace s bývalým šéfem nebyla ideální k tomu, abychom došli k dohodě," prozradil během tiskové konference Španěl. Ten připomněl, že mužský tenis nově povede Andrea Gaudenzi. Ital od ledna nahradí Chrise Kermoda.

„Nyní nastanou určité změny. Očekáváme, že si tak znovu budeme moci společně sednout. ITF a Kosmos jsou v budoucnosti velmi otevřeni k jednání s ATP. Tak, abychom vytvořili unikátní dvoutýdenní velkolepou soutěž, a našli nejlepší místo v kalendáři," pokračoval v odvážné vizi barcelonský fotbalista.

Piqué zároveň spoléhá na podporu světových hráčů. „Novak Djokovič a Rafa Nadal, v současné době dva nejlepší hráči světa, vyjádřili stejnou myšlenku. Rovněž chtějí pouze jednu soutěž. Pokud to bude možné, tak aby se konala dva týdny v září. Nedává smysl, abychom měli dvě velmi podobné soutěže," nebojí se změn.

Program v září je však značně nabitý. Kromě vyvrcholení závěrečného grandslamu v New Yorku se poslední tři roky pořádal také Laver Cup, o který se zasloužil Roger Federer. „Má svůj vlastní Laver Cup. Je to jeho dítě, jeho soupeř. Chce ho chránit a pokud možno tuto exhibici udělat co největší. Absolutně tomu rozumím," nechal se slyšet. Davis Cup však řádí výše.

„Budeme se snažit ho povýšit na další úroveň, jelikož zde mluvíme o historii, která se traduje sto devatenáct let. Obě soutěže nemůžete porovnávat. Pokusíme se, jak nejlépe umíme, aby ta naše byla jen tak dobrá, tak to jde," uzavřel.