Nebývalý zkrat chorvatského obra! Takhle se připravil o titul

- Filip Lefenda

Tak tohle jej bude mrzet ještě dlouho! Chorvatský „veterán“ Ivo Karlovič útočil v pokročilých čtyřiceti letech na senzační titul z challengeru v Houstonu, nakonec jej ale do sbírky nepřidal. A to přesto, že měl soupeře doslova na lopatě.

Poslední turnajovou trofej získal Karlovič loni v Calgary, kde slavil challengerový titul jako nejstarší vítěz historie. V americkém Houstonu nyní mohl tento milník ještě výrazně posunout. Na cestě do finále zdolal hned čtyři soupeře, v pátek dokonce odehrál i se čtyřicítkou na krku dva zápasy v jeden den. A tak stanul na kurtu ve finálový den naprosto zaslouženě. Soupeřem v boji o titul byl Karlovičovi domácí Marcos Giron.

Král tiebreaků, mašina na esa – označení pro Karloviče natolik typická. Ještě aby ne. I v Houstonu byl servis Chorvatovou největší zbraní a ve zkrácených hrách si připadal ve většině případů jako ryba ve vodě. Když vyhrál ten ve druhém setu finále poměrem 7:5, šlo už o Karlovičův pátý tiebreak na turnaji, z toho čtvrtý vítězný. A další takový měl rozhodnout o několik desítek minut později o celkovém vítězi.

Obrat v kurzu 100

Když Karlovič nevyužil za stavu 5:5 na příjmu náskok 40:0, bylo jasné, že rozhodující sada míří pomalu do tiebreakové loterie. Ta se proměnila v tah na jednu branku, jen proměnit penaltu...

Karlovič vedl už 6:1 a měl v kapse pět mečbolů. Na výhru Girona by si v tu dobu vsadil už jen málokdo, kurz 100 na jeho obrat hovořil za své. Jenže chyba lávky. Zkušený Chorvat závěr naprosto nezvládl a nechal si vítězství nečekaně proklouznout mezi prsty.

Američan otočil skóre šesti míči v řadě na 7:6. Po dvou uhraných servisech měl následně 211 centimetrů vysoký „obr“ ještě jeden mečbol, ani ten ale nevyužil. A tak se nakonec z vítězství v poměru 11:9 radoval právě Giron, pro něhož jde v tomto roce o druhou challengerovou trofej. Favorita dorazil domácí tenista stylově esem, které bylo jeho pátým v utkání. To Karlovič jich nastřádal o osmnáct více, ani tato porce mu ale k titulu nepomohla.

Sezónu měl muž, který je od dob Australana Rosewalla (1978) druhým nejstarším hráčem, jenž završil sezónu v elitní stovce, zakončit v Madridu, kde v pondělí startuje nová éra Davisova poháru. Chorvat se ale po porážce v Houstonu rozhodl národní barvy nakonec nehájit.