9 tiebreaků, 126 es. Chorvatský obr Karlovič je nejstarším vítězem challengeru v historii

- Filip Lefenda

Chorvatský obr přepisuje rekordy. 211 centimetrů vysoký Ivo Karlovič se stal v devětatřiceti letech nejstarším tenistou historie, který ovládl challengerový turnaj. Chorvatský veterán uspěl na halovém podniku v kanadském Calgary, kde si během týdne zahrál hned devět zkrácených her a vypomohl celkem 126 esy!

Bývalý čtrnáctý hráč světového pořadí si na akci s dotací 75 tisíc amerických dolarů postupně poradil s Američanem Kingem, Francouzem Bourguem, Ekvádorcem Quirozem, chorvatským krajanem Gojem a ve finále i s australským favoritem Thompsonem.

Zajímavostí je, že Karlovič sehrál během týdně v pěti soutěžních utkáních hned devět tiebreaků, z toho hned v osmi z nich specialista na tuto disciplínu uspěl! Skrze zkrácenou hru ostatně získal první sadu ve všech pěti zápasech. V Calgary pak chorvatská věž nastřílela celkem 126 es!

V 39 letech a 7 měsících se tak stal tenista původem ze Záhřebu nejstarším vítězem v historii ATP Challenger Tour, když sesadil z pomyslného trůnu Belgičana Dicka Normana. Ten ovládl v roce 2009 challenger v Mexico City měsíc po svých 38. narozeninách.

O rekordní zápis se přitom Karlovič mohl postarat už před dvěma týdny v mexickém Monterrey. Na tamějších betonech došel rovněž do finále, v tom ale nestačil na Španěla Davida Ferrera.

V novém vydání žebříčku si Karlovič polepšil o 13 příček na 108 místo. „Byl to velmi těžký zápas,“ ohlédl se Chorvat za finálovým střetnutím s Thompsonem, které vyhrál 7:6(3) a 6:3. „Soupeř výborně servíroval. Nepodával ani tak tvrdě, spíše míče dobře umisťoval. Na konci zápasu už jsem ale hru kontroloval,“ pochvaloval si brzy čtyřicetiletý borec.

„Byl to opravdu výborný týden. Moc jsem si ho užil. Toto tenisové centrum je neuvěřitelné,“ vysekl Karlovič na závěr poklonu i kanadským pořadatelům.

Nejstarší vítězové na challengerech:

Ivo Karlovič – Calgary 2018, 39 let a 7 měsíců
Dick Norman – Mexico City 2009, 38 let a 1 měsíc
Stephane Robert – Burnie 2018, 37 let a 8 měsíců
Bob Carmichael – Hobart 1978, 37 let a 6 měsíců
Stephane Robert – Kóbe 2017, 37 let a 5 měsíců
Victor Estrella Burgos – Santo Domingo 2017, 37 let