ATP

Turnaj mistrů: Debutant Tsitsipas triumfoval v Londýně! V třísetové bitvě udolal Thiema

- Jan Havlovic

Stefanos Tsitsipas je novým šampionem Turnaje mistrů! Jednadvacetiletý řecký tenista porazil při premiérové účasti na tomto prestižním podniku ve finálovém duelu Rakušana Dominica Thiema v dramatické třísetové bitvě a stal se prvním řeckým vítězem tohoto turnaje pro osm nejlepších tenistů uplynulé sezony. V odpoledním deblovém finále triumfovali Herbert s Mahutem, kteří tak po kariérním grandslamu zkompletovali sbírku trofejí.

Tsitsipas udolal Thiema a slaví titul!
Stefanos Tsitsipas (6.) je novým šampionem Turnaje mistrů! Řecký tenista ovládl prestižní podnik při své premiérové účasti a navázal tak na loňský triumf na Next Gen ATP Finals v Miláně. Světová šestka udolala v nedělním finálovém duelu Rakušana Dominica Thiema (5.) po dvou a půl hodinách boje po setech 6:7(6), 6:2 a 7:6(4). 

První sada finálového střetnutí nabídla vyrovnanou podívanou. Oba aktéři zápasu byli stoprocentní při odvracení brejkbolů, a tak rozhodoval tiebreak, ve kterém uspěl šestadvacetiletý Thiem. 

O pět let mladší Tsitsipas ukázal tenisovou kvalitu na začátku druhého setu, když dvakrát v řadě sebral rakouskému soupeři servis a náskok dvou brejků si bez větších problémů udržel až do konce druhého setu. 

Nadvláda mladého Řeka pokračovala i na začátku rozhodující sady. Tsitsipas sebral Thiemovi potřetí v zápase servis a vedl již 3:1. Rakušan však nedal kůži lacino a díky brejku v šestém gemu se vrátil do hry.

O novém šampionovi Turnaje mistrů tak rozhodoval až závěrečný tiebreak. V něm se sice Tsitsipas dostal do vedení 4:1, ale Thiem sérií tří bodů v řadě dorovnal skóre. Od stavu 4:4 však bodoval pouze Stefanos Tsitsipas, který ozdobil premiérový start v Londýně ziskem titulu!

Střet Thiema s Tsitsipasem (věkový průměr 23,75) byl zároveň nejmladším finálovým soubojem na Turnaji mistrů od roku 2004, tehdy si to o titul rozdali Roger Federer s Lleytonem Hewittem (věkovým průměr 23,50).

Herbert s Mahutem ovládli v Londýně čtyřhru
Pierre-Hugues Herbert s Nicolasem Mahutem triumfovali na prestižním Turnaji mistrů a nyní již mají po kariérním grandslamu kompletní sbírku! Právě trofej z tohoto podniku francouzskému páru dosud chyběla.

Herbert s Mahutem si zahráli finále v Londýně podruhé v řadě a dali zapomenout na loňskou smolnou porážku od bratrů Bryanových. Francouzská tenisová dvojice porazila v nedělním finálovém klání Klaasena s Venusem za 72 minut po setech 6:3, 6:4. Vítězná dvojice ovládla letošní Turnaj mistrů bez ztráty jediného setu!

Finále dvouhry
Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) – Dominic Thiem (5.) 6:7(6), 6:2, 7:6(4)

Finále čtyřhry
Herbert, Mahut (oba FRA) – Klaasen, Venus (RSA/NZL) 6:3, 6:4