ATP

Turnaj mistrů: Tsitsipas zdolal Federera, zahraje si o titul s Thiemem

- Radek Štohl, Jan Vojkůvka

Den semifinále. Taková bude sobota na Turnaji mistrů. V prvním semifinále dvouhry se Roger Federer trápil při proměňování brejkbolů a padl se Stefanosem Tsitsipasem ve dvou setech. Večer se o postup do finále utkali Dominic Thiem s Alexanderem Zverevem a rakouský tenista bez ztráty podání zvítězil.

Tsitsipas zdolal Federera
Stefanos Tsitsipas se v úvodním semifinále v Londýně postavil papírovým předpokladům a zahraje si na Turnaji mistrů o titul. V souboji s Rogerem Federerem vyhrál 6:3, 6:4 za 97 minut boje. Semifinále se proměnilo v tuhou bitvu, u níž výsledek není ani tak vypovídající situaci na kurtu. Federer ovšem nedokázal využít své převahy na returnu, když z 12 brejkbolů proměnil pouze jeden a na konci utkání se musel před svým soupeřem sklonit.

První set rozhodl brejk Tsitsipase ve druhém gemu, kdy se mu povedlo poprvé v utkání prorazit podání soupeře. Federer měl v sedmé hře tři brejkboly, další dva v devátém gemu, který ale nakonec vyhrál po sedmém setbolu řecký mladík.

I druhý set měl podobný průběh, jen s tím rozdílem, že Tsitsipasův brejk ze třetí hry dokázal Federer stáhnout hned ve čtvrtém gemu. V páté hře však znovu přišel o podání, a ani dva brejkboly v 10. hře mu nepomohly výsledek zvrátit.

Thiem vyřadil obhájce Zvereva
Druhé semifinále dvouhry bylo ve znamení Dominika Thiema a loňského držitele titulu z Turnaje mistrů Alexandera Zvereva. Duel mnohem lépe zvládl Rakušan, který postoupil do finále po výhře 7:5, 6:3.

Klíčovým se ukázal být servis Thiema, jenž si ani jednou neprohrál podání a odvrátil všechny čtyři brejkboly soupeře. Zverev naopak ztratil podání dvakrát.

První set se nesl v duchu kvalitního servisu z obou stran. Německý tenista byl zprvu o něco lepší, vypracoval si dokonce brejkboly ve třetím a pátém gemu, na soupeře ovšem nevyzrál. To Thiem se na returnu prosadil k brejkbolům poprvé ve dvanácté hře a okamžitě z toho byly využité setboly.

Ve druhé sadě Thiem pokračoval v předvádění kvalitního výkonu od základní čáry a na returnu se prosadil v dlouhém šestém gemu, kde přes čtyři shody prorazil Zverevovi servis. Němec měl hned v dalším gemu dva brejkboly, ale stejně jako v prvním setu na returnu neuspěl. Thiem zápas poté doservíroval a vyzve v souboji o titul Tsitsipase.

TM: Klaasen s Venusem si zahrají o titul
Raven Klaasen a Michael Venus zvládli semifinále na Turnaji mistrů a stali se prvními finalisty. v souboji s nejvýše nasazenými Juanem-Sebastianem Cabalem a Robertem Farahem zvítězili v dramatickém souboji 6:7(5), 7:6(10), 10:6, když dokázali odvrátit hned dva mečboly.

Ve finále se střetnou s francouzským párem Pierrem-Huguesem Herbertem a Nicolasem Mahutem. Ti porazili ve dvou setech Lukasze Kubota s Marcelem Melem 6:3, 7:6(4).

Sobotní program
Klaasen (RSA), Venus (NZL) – Cabal, Farah (oba COL) 6:7(5), 7:6(10), 10:6
Stefanos Tsitsipas (GRE) – Roger Federer (SUI) 6:3, 6:4
Herbert, Mahut (oba FRA) – Kubot (POL), Melo (BRA) 6:3, 7:6(4)
Dominic Thiem (AUT) – Alexander Zverev (GER) 7:5, 6:3