ATP

TOP úspěchy Berdycha: Finále grandslamu nebo skvostný žebříček

- Radek Štohl

Jak to podle středečního vyjádření vypadá, tak se Tomáš Berdych v sobotu rozloučí s tenisovou kariérou. S kariérou, která přinesla řadu parádních a dosti možná neoceněných úspěchů. Řadilo se k nim finále Wimbledonu 2010, pozice čtvrtého nejlepší hráče světa nebo skalpy nad tzv. „Big four“. Přinášíme výstižný souhrn milníků, na které čtyřiatřicetiletý hráč během kariéry dosáhl.

Tažení Davis Cupem
V letech 2012 a 2013 se český mužský tenis dočkal něčeho, o čem snil více jak třicet let. Naposledy v roce 1980 se ještě tehdejšímu československému výběru podařil triumf v Davis Cup, na což později později Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Česká republika mezi lety 2012 a 2014 vyhrála 10 daviscupových zápasů v řadě, dvakrát si přitom vyšlápla na Srbsko a Argentinu, před sedmi lety ve finále zdolala Španělsko. Berdych ve vítězných letech oplýval úchvatnou bilancí 17 výher a dvou porážek.

Bilance Berdycha v Davis Cupu: 67 zápasů – 50 výher, 17 porážek

Finále Wimbledonu 2010
Pro Tomáše Berdycha se jedná o největší úspěch na grandslamu. Český tenista se po semifinále na French Open 2010 dočkal dalšího skvělého výsledku o měsíc později, když ve Wimbledonu na něj recept nenašli Andrej Golubjev, Benjamin Becker, Denis Istomin či Daniel Brands. Ve čtvrtfinále se Berdych utkal s úřadujícím šampionem Rogerem Federerem a po výsledku 3:1 na sety postoupil do druhého grandslamového semifinále v řadě. Svůj předchozí výsledek z Francie ještě vylepšil, proti Novaku Djokovičovi neztratil ani set. Až ve finále nestačil na Rafaela Nadala, se kterým prohrál 3:6, 5:7, 4:6. I přesto byl prvních Čechem, který od roku 1998 hrál grandslamové finále mužské dvouhry.  

Skalpy Berdycha ve Wimbledonu 2010:
vs. Roger Federer (čtvrtfinále: 6:4, 3:6, 6:1, 6:4),
vs. Novak Djokovič (semifinále. 6:3, 7:6(9), 6:3)

Semifinále na každém grandslamu
Tomáš Berdych je často označovaný za jednoho z nejlepších hráčů historie, který nikdy nedosáhl na grandslamový titul. K cennému titulu mu pokaždé něco chybělo. Na každém z grandslamů se však minimálně jednou propracoval do semifinále. Na Australian Open se to Berdychovi vydařilo v letech 2014 a 2015, kdy prohrál s pozdějším vítězem Stanem Wawrinkou a Andy Murrayem. V semifinále French Open 2010 nestačil na Robina Söderlinga, na US Open 2012 po čtvrtfinálové výhře nad Rogerem Federerem padl s Andy Murrayem.

Berdych na grandslamech:
Čtvrtfinále – 18
Semifinále – 5 
Finále – 1

Skalpy nad „Big four“
Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič, Andy Murray. Kvarteto hráčů, které si v probíhající dekádě podmanilo mužský tenis. Především úvodní tři zmínění se řadí k tenistům, kteří patří k nejlepším hráčům historie. Tomáš Berdych se však několikrát dokázal na hvězdné soupeře připravit a vyřadit je z kola ven. Hned při prvním vzájemném měření sil v Aténách překvapil Rogera Federera, Švýcara porazil také na grandslamech ve Wimbledonu a na US Open. Na začátku kariéry to Berdychovi šlo také proti Rafaelu Nadalovi, dokonce ho přehrál třikrát v řadě. Před čtyřmi lety Španěla smetl na Australian Open smetl 6:2, 6:0, 7:6. Nejhorší bilanci má proti Novaku Djokovičovi, kterého přehrál třikrát. Vyjma Wimbledonu 2010 si na něj vyšlápl například v Římě 2013.

Bilance proti TOP 4:
vs. Roger Federer 6:20
vs. Rafael Nadal 4:20
vs. Novak Djokovič 3:25
vs. Andy Murray 6:11

Skvělá čísla v žebříčku
Tomáš Berdych se aktuálně nachází na 103. místě světa. V minulosti však strávil více jak patnáct let v TOP 100. Berdych do ní nakoukl poprvé 2. února 2004, když z kvalifikace prošel do druhého kola Australian Open. Vydržel v ní až do 24. dubna letošního roku. O nesporných kvalitách Berdycha ukazuje skutečnost umístění v TOP 10, ve které nepřetržitě pobyl od sedmého května 2010 do 17. října 2016, v TOP 20 pobyl téměř další dva roky. Největší slávu prožil od poloviny května do začátku června, tři týdny byl v TOP 4.

Paříž 2005
Uplynulou středu uběhlo přesně čtrnáct let od chvíle, kdy Tomáš Berdych vyhrál svůj první a zároveń poslední Masters. V Paříži postupně nedal šanci šesti soupeřům, sklonit se museli Guillermo Coria, Juan Carlos Ferrero nebo Češi Jiří Novák a Radek Štěpánek. Ve finále se Berdych postavil Ivanu Ljubičičovi, se kterým si poradil 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 6:4. (závěrečné utkání na Masters se do roku 2006 hrálo na tři vítězné sety, pozn. aut.)